Belföld

2012.11.06. 06:36

Őszi érettségi - Szerdán kezdődnek a szóbeli vizsgák

Szerdán megkezdődnek az őszi érettségi időszak emelt szintű szóbeli vizsgái.

MTI

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának korábbi tájékoztatása szerint a november 13-ig rendezendő vizsgákon 3706 szóbelit tartanak, 46 helyszínen, 382 tantárgyi bizottság előtt.
   
Az érettségizők emelt szinten 40-féle vizsgatárgyat választottak, e tárgyak mindegyikéből van szóbeli vizsga is. Az emelt szintű vizsgákat a húsz kormányhivatal szervezi. A szóbeli tételeket az Oktatási Hivatal (OH) készítteti el, és a kormányhivatalok közreműködésével juttatja el a háromtagú tantárgyi bizottságokhoz. A tantárgyi bizottságok elnökét és tagjait a vizsgaszervező kormányhivatalok bízzák meg.
   
Az érettségi vizsgaszabályzatról szóló kormányrendelet módosítása miatt a vizsgázóknak az elégséges osztályzathoz az eddigi 20 százalékos eredmény helyett közép- és emelt szinten egyaránt 25 százalékot kell elérniük. A több vizsgarészből álló vizsgatárgyak esetében a vizsgázónak nem 10 százalékos, hanem legalább 12 százalékos eredményt kell elérnie vizsgarészenként ahhoz, hogy elégséges osztályzatot szerezhessen. A vizsgatárgyak köre és az egyes vizsgatárgyak részletes követelményei nem változtak - tudatta az Emberi Erőforrások Minisztériuma.
   
A tárca korábbi közlése szerint a tanév rendjében meghatározott tíz nap alatt 161 vizsgahelyszínen mintegy 16 400-an tettek írásbeli vizsgát.
   
A jelentkezők ebben a vizsgaidőszakban is élhettek a hét vizsgafajta mindegyikével, azaz a rendes, az előre hozott, a szintemelő, a kiegészítő, az ismétlő, a pótló és a javító érettségi letételével. Az őszi vizsgaidőszakban hagyományosan előre hozott érettségi vizsgára jelentkeznek a legtöbben.
   
A középiskolák alacsonyabb évfolyamaira járó diákok több mint 9700 ilyen vizsgát tesznek le az idén ősszel, ez az összes vizsga 51 százaléka. Jelentős még az úgynevezett rendes érettségi vizsgák száma, több mint 3300 (18 százalék). A letenni kívánt javító vizsgák aránya 13 százalék, míg a szintemelő vizsgáké 10 százalék.
   
Az írásbeli vizsgák feladatlapjai, valamint az ezekhez tartozó javítási-értékelési útmutatók az előzetes ütemezésnek megfelelően folyamatosan kerültek fel az OH honlapjára, így minden érdeklődő pontosan tájékozódhat a feladatokról és azok megoldásairól. Október 30-án 14 órától már mind a 291 vizsgaanyag (feladatlapok, javítási-értékelési útmutatók, egyéb elektronikus anyagok) megtekinthető a honlapon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!