Belföld

2012.11.15. 08:12

Tompos Kátya aratta a legnagyobb sikert a Határon túli oroszok filmfesztiváljának gáláján

Hármas szerepben lépett fel, és a legnagyobb sikert aratta Tompos Kátya, a Nemzeti Színház művésze a Határon túli oroszok VI. moszkvai filmfesztiváljának szerdai díjkiosztó gáláján.

A határon túli oroszok Alekszandr Szolzsenyicinről elnevezett moszkvai központjában tartott díjkiosztón Alekszandr Mihajlov filmszínész, a játékfilmzsűri elnöke is azzal kezdte beszédét: "kislány, ne hagyjon fel az énekléssel, nagy kincs a hangja, de magának orosz románcokat kellene énekelnie!".
    
Szergej Zajcev filmrendező, a fesztivál igazgatója az MTI-nek elmondta: a Határon túli oroszok filmfesztiválját 2007 óta rendezik meg kormányzati támogatással. "Ha azt a kolosszális szellemi, tudományos, kulturális értéket, azt az örökséget, amelyet a több hullámban, kényszerből vagy önként külföldre távozott oroszok kiválóságai hagytak maguk után, nem hozzuk vissza Oroszországba, az orosz kultúra nem lesz teljes" - hangsúlyozta.
    
A Galina Silina moszkvai szobrász készítette, legjobb filmnek járó bronz kisplasztikát - a múlt század húszas éveiben a szovjethatalom által Oroszországból száműzött tudósoknak, a kulturális élet legjobbjainak tragédiáját jelképező "Filozófiai hajót" - a dokumentumfilmek kategóriájában Joszif Paszternak Franciaországba elszármazott rendező filmje nyerte el, amelynek címe Rómeó és Júlia a szovjethatalom országában, és amely Szergej Prokofjev zeneszerzőnek állít emléket.
    
A játékfilmek közül Jan Sverak cseh-brit filmrendező alkotását, a Kolja című filmet találta a legjobbnak a zsűri. Elnökük, Jurij Poljakov, a Lityeraturnaja Gazeta főszerkesztője az MTI-nek a fesztiválon bemutatott filmekkel kapcsolatban elmondta: a határon túl élő oroszok problémája összetett, és örül annak, hogy végre nem csak fekete vagy fehér képet, jó vagy rossz emigránsokat rajzoltak az alkotók.
    
A Moszkvai Magyar Kulturális Központ a fesztiválnak helyet adó és azt szervező Szolzsenyicin központtal hosszú évekre visszanyúló együttműködés révén vett részt a rendezvény megvalósításában. Baranyi András igazgató elmondta, a filmfesztivál témájából adódóan fontos közös dolog köti össze Magyarországot és Oroszországot: a határokon túl élő több millió honfitárs, az orosz és a magyar nemzeti kisebbség ügye.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!