Belföld

2013.01.15. 17:06

A Dal: Végül a közönség dönt

Budapest - Lázban ég a hazai könnyűzenei élet: megkezdődött a felkészülés az Eurovíziós Dalfesztiválra, amelyet idén Svédországban rendeznek meg. A zsűri 244 beküldött dal közül kiválasztott harmincat, az elődöntők február 2-án kezdődtek.

A hétfőn este rendezett sajtótájékoztatón mutatták be azt a harminc dalt, amely közül a zsűri és a közönség együtt választja ki azt a egy dalt, amely képviseli hazánkat a svédországi Eurovíziós Dalfesztiválon.

Nem volt könnyű eljutni a belvárosi szórakozóhelyre, a hó alatt fuldokló fővárosban, mégis zsúfolásig megtelt este hétre a népszerű szórakozóhely rendezvényterme. Fotósok, tévések fokozott érdeklődése közepette vonultak be a könnyűzenei élet fiatalabb képviselői a különterembe és adtak már jóval a kezdés előtt interjúkat. Mikorra Gundel-Takács Gábor és Buda Márton felment a színpadra, már zsúfolásig megtelt a terem. Tőlük megtudtuk, hogy idén a tavalyinál mintegy 20 százalékkal több, összesen 244 dallal neveztek előadók, a zsűri ezek közül harmincat tartott érdemesnek arra, hogy a közönség elé kerüljön, és egy hónapos megmérettetés után kiválassza a közönséggel együtt azt az egyetlen dalt, amely hazánkat képviseli majd a svédországi döntőben.

A zsűri tagjai közül ott volt Rúzsa Magdi, Walkó Csaba a tavalyi nyertes Compact Disco tagja, és Rakonczai Viktor. Rúzsa Magdi elmondta: nagy élmény számára, hogy benne lehet a zsűriben, és közreműködhet annak a dalnak a kiválasztásában, amely Magyarországot képviseli majd a fesztiválon. Rakonczai Viktor arról beszélt, hogy elsősorban a dalok között szeretnének különbséget tenni, ami azért lesz nehéz, mert a legtöbb számnak ismert előadója van. Walkó Csaba is színvonalasnak ítélte az idei mezőnyt, saját élményeit felidézve pedig elárulta: a tavalyi fesztiválszereplés óta már több külföldi helyszínen is felléptek. A zsűri munkájában később részt vesz majd Rátkai Filip és Csiszár Jenő is.

Az első elődöntőt február 2-án közvetíti az M1, a döntő március 2-án lesz. Február 2-án, 9-én és 16-án tíz-tíz dal hangzik el a három elődöntőben a televíziós showműsorban, ezután lesz a két középdöntő, ahonnan összesen nyolc dal jut a március 2-i döntőbe. Itt a zsűri négy számot választ ki, ezek közül a nézők szavazatai alapján dől el, melyik dal és előadó képviselje Magyarországot a svédországi Malmőben megrendezendő Eurovizíós Dalfesztiválon május 14-18. között.

 

Fotó-MTVA-Gálos Mihály Samu


Az előadók: Kállay Saunders András, Mohamed Fatima, Agárdi Szilvi-Pál Dénes, Radics Gigi, Rácz Gergő, Keresztes Ildikó, Bogi, Polyák Lilla, Mrs. Colombo, Burai Krisztián, Gyurcsík Tibor, Janicsák Veca, Völgyesi Gabi, Puskás Peti, Vastag Tamás, Szabó Ádám, United, Byealex, Brasch Bence, Fehér Zoltán, Palcsó Tamás, Egy másik zenekar, Plastikhead Feat Gáspár Laci, Flash Travel, Background, Éliás Gyula, Rami, The (Hated) Tomorrow zenekar, Baricz Gergő és Hoffmann Mónika. (A vaol.hu-n a dalok meghallgathatók)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!