Belföld

2013.03.21. 19:39

Húzható még a nadrágszíj?

Azért lássuk be, durva lépés volt az EU részéről azt javasolni, hogy adóztassák meg a bankbetéteket Cipruson egy mentőcsomagért cserébe - ami ráadásul hitel, tehát vissza kell adni.

Peltzer Géza

A ciprusi törvényhozás nem támogatta az ötletet. Ha viszont rábólint, precedens értékű lehetett volna: azt jelentette volna, hogy Brüsszelből bármelyik tagállam polgárának bankszámlájáról leemelhetnek pénzeket valamilyen uniós gesztusért cserébe - amit persze nem a polgár, hanem a tagállam büdzséje élvez majd. Belebukott volna a kormány, de a gazdaság is, aminek megmentésére eredetileg született az ötlet, mert azonnal kimenekített volna mindenki minden betétet az országból, és a sziget megszűnt volna álomország lenni a gazdag amerikai nyugdíjasok számára.

Nem tartom kizártnak, hogy számított az EU az elutasításra, és csak azért dobta be, hogy a ciprusiaknak adhassák át a kezdeményezést: mondják meg ők, hol tudnak húzni a nadrágszíjon. Végül is, ez a normális. Ciprus mindenesetre az EU-n kívül is keresi a megoldást, állítólag Oroszország is megjelent volna befektetőként a szigeten. A megoldást meg kell találni nagyon rövid időn belül. A nadrágszíjat egy-két lyukkal szűkebbre kell húzni egy újabb uniós tagállamban, ez már bizonyos.

Címkék#Ciprus

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!