Belföld

2014.04.03. 15:45

Mi történik majd a szavazóhelyiségben?

Az idén háromszor járulhatnak majd az urnákhoz a választók, s számos változás történt a választások szabályaiban. Sorozatunkban ezeket mutatjuk be, s felhívjuk a figyelmet az aktuális teendőkre is.

Rékai Zoltán

A szavazóhelyiségben április 6-án, vasárnap 6 órától 19 óráig lehet szavazni az országgyűlésiképviselő-választás egyéni jelöltjeire, valamint listáira. A szavazóhelyiséget a szavazás ideje alatt nem lehet bezárni, és a szavazást nem lehet meghosszabbítani vagy rendkívüli, a választás szabadságát vagy titkosságát, illetve a választás lebonyolítását veszélyeztető esemény kivételével felfüggeszteni. A választópolgár valamint annak szükség szerinti segítője a választójoga gyakorlásához szükséges ideig tartózkodhatnak a szavazóhelyiségben. A szavazóhelyiségben az a választópolgár szavazhat, aki a kinyomtatott szavazóköri névjegyzékben szerepel. A választópolgárnak ehhez igazolnia kell a személyazonosságát, lakcímét vagy személyi azonosítóját. A szavazatszámláló bizottság megállapítja, hogy szerepel-e a kinyomtatott szavazóköri névjegyzékben. Visszautasítja azt a választópolgárt, aki nem tudja személyi adatait igazolni, aki nem szerepel a névjegyzékben, aki már szavazott, s azt is, aki megtagadja a szavazólap átvételének igazolását. Ha a szavazásnak nincs akadálya, a szavazatszámláló bizottság a választónak átadja a szavazólapot, s az annak elhelyezésére szolgáló borítékot. A szavazatszámláló bizottság szükség esetén a választópolgár befolyásolása nélkül megmagyarázza a szavazás módját. A szavazólap kitöltésére szavazófülke áll a választó rendelkezésére. Ennek igénybevételére a szavazatszámláló bizottság felhívja a választót, de annak használatára nem kötelezheti.

Az a választópolgár, aki nem tud olvasni, illetve akit testi fogyatékossága vagy egyéb ok akadályoz a szavazásban, az általa választott segítő ennek hiányában a szavazatszámláló bizottság két tagjának együttes segítségét igénybe veheti. A választópolgár a szavazólapot borítékba helyezheti és az urnába dobja. A 19 órakor sorban álló választópolgárok még szavazhatnak. Ezután a szavazatszámláló bizottság a szavazást lezárja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!