Belföld

2015.09.17. 10:31

V. Németh Zsolt Ferenc pápánál járt - A katolikus egyházfő audiencián fogadta az uniós környezetvédelmi minisztereket

Az Európai Unió Környezetvédelmi Tanácsának luxemburgi elnöke és Olaszország környezetvédelmi minisztere kezdeményezésére Ferenc pápa szeptember 16-án audiencián fogadta az EU környezetvédelmi és klímaügyi minisztereit.

Őszentsége a közelmúltban többször felemelte a hangját a szegénység, a környezet állapotának romlása, a túlzott fogyasztás, a felelőtlen, nem fenntartható fejlesztések és a klímaváltozás elleni küzdelem ügyében. Az uniós miniszterek előtt elhangzott beszédében Ferenc pápa a szolidaritást, az igazságosságot és a társadalmi szereplők széleskörű részvételét emelte ki, mint irányadó elveket. Hangsúlyozta a nem megújuló erőforrásokkal való takarékosság szükségességét és a hulladék csökkentésének fontosságát. Biztosította a megjelenteket a Szentszék elkötelezettségéről a fenntartható fejlődés folyamata mellett.

Forrás: Földművelésügyi Minisztérium

Az audiencián Magyarországot V. Németh Zsolt környezetügyért felelős államtitkár képviselte. Az FM államtitkárának értékelése szerint Ferenc pápa szavai lendületet adnak az átfogó, 2015 utáni globális fejlesztési és fenntartható fejlődési keretrendszer létrehozásához. Emellett ösztönzőként szolgálnak egy kellően ambiciózus globális megegyezéshez a 2015. decemberi párizsi klímacsúcson.

V. Németh Zsolt a római audiencia kapcsán emlékeztetett arra, hogy Magyarország álláspontja szerint a környezeti, a társadalmi és gazdasági kérdések csak együtt, egymással összefüggésben kezelhetőek. A közeljövő fontos feladata a 2015 utáni nemzetközi fejlesztési menetrend és a kapcsolódó megvalósítási tervek széleskörű megismertetése és a szemléletformálás. Mindez ráirányíthatja a figyelmet a fenntartható fogyasztás és termelés szerepére is, amely a célkitűzések gyakorlati megvalósulása szempontjából kulcsfontosságú. Ennek megfelelően kiemelten szükséges kezelni a helyi termelés és a rövid ellátási láncok ügyének támogatását is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!