Belföld

2016.04.25. 08:29

Itt nyugszanak Gárdonyi ősei

Nemeskér - Az otthonos falucska egyebek mellett arra is rendkívül büszke, hogy ott éltek Gárdonyi Géza apai nagyszülei, akiket a község evangélikus temetőjében helyeztek végső nyugalomra.

Elek Szilveszter

A sírok azonban áldozatául estek a rengeteg eltelt esztendőnek, és emlékük lassan a homályba vész – a falu önkormányzata és a Nemeskérért alapítvány elkötelezett abban, hogy megakadályozza ezt.

– A település önkormányzata és a Nemeskérért alapítvány kuratóriuma március 11-én ellátogatott Szőlősgyörökre, ahol Gárdonyi Géza édesapjának tiszteletére készített emlékművet avattak fel. Mindig tudtuk, különleges dolog az, hogy ennyire kötődünk a Gárdonyi családhoz, de a rendezvény különösen meghatott és inspirált minket – mondta Joóné Nagy Csilla, a falu polgármestere. – Szőlősgyörökhöz csatlakozva mi is szeretnénk megóvni a család kultuszát. Célunk, hogy ápoljuk a nagyszülők, név szerint Ziegler Kristóf és Witthold Rozina emlékét, ezért a közeljövőben szeretnénk elhelyezni egy emlékművet az evangélikus temetőben, hogy mindenki leróhassa ott a kegyeletét és tiszteletét – tette hozzá.

– Úgy gondoljuk, hogy ez az emlékmű kiváló lenne arra a célra is, hogy idelátogassanak a környékbeli iskolák diákjai, és egy rendhagyó történelmi óra keretében megtekintsék azt. Így olyan helyszínen tanulhatnak Gárdonyi Gézáról, amely szorosan kötődik hozzá – hallottuk a polgármestertől.

Az öreg temetőben sok a régi, földbe süppedt sír. Talán az egyikük Gárdonyi Géza felmenőit őrzi? (Fotó: Tersztyánszky Krisztina)

Nemeskér önkormányzata azért, hogy igazán méltó emléket állítson a Gárdonyiknak, a családhoz kapcsolódó programokat is kíván szervezni a későbbiekben.

Gárdonyi Géza édesapja, Ziegler Sándor Mihály Nemeskéren született, de később Bécsbe költözött, ahol elismert fegyvergyáros lett. Kevesen tudják, de különösen fontos alakja volt az 1848–49-es szabadságharcnak. A magyarok megkérték arra, hogy készítsen nekik fegyvereket, ő pedig eleget tett hazafias kötelességének. Ezért később őt is ki akarták végezni Aradon, azonban sikerült elszöknie.

Gárdonyi Géza maga nem Nemeskéren született, de kötődött a faluhoz. Többször járt is Nemeskéren, és írásaiban is gyakran említette a települést.

Címkék#Nemeskér

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!