Belföld

2016.12.13. 14:29

Nem ártanak a védőoltások a koraszülötteknek sem

A koraszülött csecsemőkre a fertőző betegségek jelentik a veszélyt, nem a vakcinák.

A vakcinák által nyújtott védelemre nekik és a kissúlyú újszülötteknek még nagyobb szükségük van, mint más csecsemőknek - közölte a Semmelweis Egyetem II. számú Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának Perinatológiai Intenzív Centruma (PIC) kedden az MTI-vel.

A sajtóbeszélgetés után elküldött közleményben azt írták, hogy a fertőző betegségek elleni védőoltások a koraszülöttek és a kis súllyal született csecsemők számára rendkívül fontosak, mivel számos tanulmány kimutatta, hogy sokuk szorul kórházi ápolásra, illetve veszti életét védőoltással megelőzhető betegségek miatt.

A koraszülötteknek nagyobb a fertőzésekkel szembeni fogékonyságuk, mert alacsonyabb az anya által a méhlepényen keresztül biztosított immunvédelem mértéke.

Kocsis István, a PIC osztályvezetője elmondta, hogy az egészségügyi dolgozók egy részében is él a tévhit, hogy a koraszülöttek és a kissúlyú újszülöttek születési súlya, éretlenségi foka, izomtömege befolyásolja egy oltás hatékonyságát, ezt azonban tudományos kutatások nem támasztják alá.

Hozzátette, hogy szintén tévhit, hogy a koraszülöttek immunrendszere nem alakít ki elégséges immunválaszt az oltásra.
Emiatt a szakorvosok azt javasolják, hogy minden stabil állapotú koraszülött a születési súlyára való tekintet nélkül, a születés óta eltelt idő szerint ugyanazt az oltási sort kapja meg, mint a többi csecsemő. Példaként említették: a gennyes agyhártyagyulladást okozó baktérium elleni vakcina életmentő lehet, a rotavírus elleni védőoltás pedig súlyos szövődményektől mentheti meg a gyengébb immunrendszerű koraszülött csecsemőt.

A koraszülött csecsemőkre tehát nem a védőoltás jelent veszélyt, hanem a fertőző betegségek - összegeztek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!