Belföld

2017.01.02. 18:50

Kulturális intézmények szűntek meg jogutód nélkül az év utolsó napján

Körkép - Az év egyik első híre volt, hogy kormányzati döntés következtében öt jelentős kulturális intézmény szűnik meg jogutód nélkül. Az általuk folytatott tevékenységet többnyire nonprofit kft.-k veszik át.

MTI

A Nemzeti Művelődési Intézet (NMI), a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet (MaNDA), a Nemzeti Kulturális Alap Igazgatósága (NKAI), a Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ (Forster Központ), valamint az Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont (Eszterháza Központ) - is megszűnt 2016. december 31-én.

EGY HOSSZÚ TÖRTÉNET VÉGE Az NMI jogutód nélkül szűnt meg; muzeális és közművelődési feladatait, a Kulturális Közfoglalkoztatási Programhoz kapcsolódó jogait és kötelezettségeit, továbbá az EU-s forrásból finanszírozott, folyamatban lévő pályázatokkal, valamint folyamatban lévő és fenntartási kötelezettséggel terhelt projektekkel kapcsolatos közfeladatait a Lakitelken működő alapítvány kizárólagos tulajdonában álló NMI Művelődési Intézet Nonprofit Kft. látja el, adta hírül a távirati iroda.

Hogy a változás mit jelent majd a hétköznapi munkában, egyelőre nem tudni. Az viszont biztos, hogy a jogutód nélküli megszűnéssel bizonyos szempontból több évtizedes történet ér véget. Maga a Nemzeti Művelődési Intézet is mindössze három éve, 2013 áprilisa óta működött - mint a közművelődési ágazat stratégiai fejlesztő és szolgáltató intézménye . Az NMI jogelődei között tarthatjuk számon Népművelési Intézetet, az Országos Közművelődési Központot és a Művelődéskutató Intézetet. Az NMI alapvető feladata tehát az volt, hogy hozzájáruljon a közösségi művelődés sikeréhez. A Nemzeti Művelődési Intézet vasi irodája három éve az MMIK jogutódaként jött létre. (A helyi közbeszédben még mindig okoz némi zökkenőt, hogy bár az MMIK intézményként már nem működik, az épületet - amelynek napi ügyeit az Agora intézi - még ezen a néven tartjuk számon.) Az NMI vasi irodája eddig is bérlő volt az Ady tér 5.-ben. Információink szerint a kormányzati indoklás a hatékonyság hiányát nevezi meg a változtatás okaként. (Vagyis valószínűleg leépítésekkel is számolni kell. A vasi NMI-vezető néhány hónapja távozott az iroda éléről, feladatait korábbi helyettese vette át.) Az új struktúra kialakításán most dolgoznak. Az aprófalvas Vas megyében különösen fontos, hogy a kistelepülések kulturális ellátása ne szenvedjen hiányt, információink szerint ez a munka nem áll le: A közművelődési tevékenység zavartalanul folyik tovább.

Az MMIK intézményi jogutódjaként jött létre a Nemzeti Művelődési Intézet vasi irodája, amely ezidáig bérlő volt az épületben
Fotó: Unger Tamás

DIGITÁLIS ARCHÍVUM A MaNDA digitalizálási fel-adatait, a közfoglalkoztatói státuszához kapcsolódó jogait és kötelezettségeit, valamint az EU-s forrásból finanszírozott, folyamatban lévő és fenntartási kötelezettséggel terhelt projektjeit a Forum Hungaricum Közhasznú Nonprofit Kft. vette át január elsejétől.

AZ NKA-IGAZGATÓSÁG BEOLVADT Az NKAI beolvadás útján jogutódlással szűnt meg, általános jogutódja az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő. Az előadó-művészeti szervezetek működésével összefüggő közigazgatási hatósági és szolgáltatási feladat- és hatáskörök, valamint az ahhoz kapcsolódó jogviszonyok tekintetében a közfeladat átvevője a Pest Megyei Kormányhivatal.

ÉPÍTETT ÖRÖKSÉG A szintén nem túl régen, 2010-ben létrehozott Forster Központ (amelyről az utóbbi években a kastélyprogram révén hallhattunk talán a legtöbbet) jogutódlással szűnt meg. A központ által ellátott, a kulturális örökség nyilvántartásával, a kulturális javak védelmével és a műtárgyfelügyelettel, a világörökséggel, a nemzetközi ügyekkel, az állami elővásárlási jog gyakorlásával, a tudományos gyűjtemények kezelésével, kutatószolgálat működtetésével, a kulturális örökségi értékek osztályozásával, a tanácsadói testületek működtetésével, a kulturális örökség védettségével kapcsolatos tudományos előkészítéssel, valamint a kulturális örökségvédelmi szakértői tevékenységgel kapcsolatos feladatokat a kulturális örökség védelméért felelős miniszter látja el.

A MÚZEUM FENNTARTÓJA AZ MMA A Forster Központ által fenntartott Magyar Építészeti Múzeum fenntartói feladatait a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) vette át. A Budavári Ingatlanfejlesztő és Üzemeltető Nonprofit Kft. (Budavári Kft.) január 1-jétől közfeladatként ellátja a nagyberuházások régészeti előkészítését és koordinálását, az előzetes régészeti dokumentáció készítését, próbafeltárás végzését, valamint a jogszabályban meghatározott régészeti feladatokat; a feltárások szakmai irányelveinek és protokolljainak kidolgozását, továbbá a régészeti örökség felkutatásában való közreműködést. Szintén a Budavári Kft. végzi a Forster Központ megvalósítása alatt álló kiemelt nemzeti örökségvédelmi programokhoz kapcsolódó feladatokat.

A Budavári Kft. vette át a veszélyeztetett műemlékek helyzetének konszolidálásával, hasznosítási javaslatok készítésével kapcsolatos, valamint a kulturális örökség fejlesztési programjainak kidolgozásával, nyomon követésével összefüggő feladatokat; a kulturális örökségre alapozott projektek kidolgozását, megvalósítását; a vagyonkezelt ingatlanokra vonatkozóan a közgyűjteményi feladatokat, továbbá múzeumi, közművelődési és más kulturális szolgáltatások nyújtását. A Miniszterelnökséggel kötött megállapodásokban viszont a Millenáris Tudományos Kulturális Közhasznú Nonprofit Kft. a Forster Központ jogutódja. A Forster Központ által szakmai tanácsadó testületként működtetett Kulturális Javak Bizottsága, az Ásatási Bizottság és a Műemléki Tanácsadó Testület tagjainak jogviszonya folyamatos, a testületek tevékenységének folytatásáról a miniszter gondoskodik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!