Belföld

2017.03.30. 18:01

Nyolcan várják sorsukat a határon - Migránsügy és konzultáció

Budapest - Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter több aktuális témát is érintett szokásos heti sajtótájékoztatóján.

Osváth Sarolta

Beszélt a menekültügyről. Elmondta: a határszakaszra érkezők minden, az európai előírásoknak megfelelő ellátást megkapnak, mégis brüsszeli nyomásra kell számítani. Hamarosan a Magyarországot érintő kvótaper időpontját is kitűzik. Emellett megnevezte a rövidesen induló nemzeti konzultáció célját is.

Életbe lépett a megszigorított jogi határzár, amelyet szerdán már alkalmaztak is; a héten benyújtott felsőoktatási törvénytervezet pedig nem a CEU elleni támadás, hanem csupán az adminisztratív hiányosságok megszüntetéséről és az átláthatóságról szól - hangsúlyozta Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter szokásos csütörtöki sajtótájékoztatóján a Parlamentben.

Szerdán már nyolc menedékkérő jelentkezett a határon, nekik az országba belépés nélkül kell megvárniuk kérelmük elbírálását - tájékoztatott Lázár János miniszter a menekültügy hazai helyzetéről. Mint elmondta, a tranzitzóna jelenleg száz embert tud befogadni, a határszakaszra telepített 324 konténerben a felnőttek napi háromszori, a gyerekek ötszöri étkezést, orvosi ellátást és minden, az európai előírásoknak megfelelő szociális gondoskodást megkapnak.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy a kormánynak nem kell komoly nyomásgyakorlásra felkészülnie a következő hónapokban a bevándorláspolitika miatt. Az Európai Bizottság, a strasbourgi bíróság és a civil szervezetek bevándorláspártiak, míg a magyar kormány a bevándorlást megakadályozni és nem megszervezni akarja - hangsúlyozta.

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Jelenleg 520 bevándorló van az országban, ők minden nemzetközi mérce szerinti ellátást megkapnak. A menekülttáborok hamarosan ki-ürülnek. Az Európai Bizottság azonban nem mondott le a kötelező betelepítési kvótáról: hamarosan kitűzik a hazánkat érintő kvótaper időpontját.

A múlt heti római EU-s csúcstalálkozóval kapcsolatban Lázár János hangsúlyozta: a visegrádi négyek (V4) álláspontja szerint a kontinens csak akkor képes megerősödni, ha minden országa erős. Az EU jövőjének alakításában Magyarország a V4-szövetségesekkel közös javaslataival aktívan részt kíván venni.

Lázár János arról is beszámolt, hogy a kormány áprilisban megkezdi a jövő évi költségvetés előkészítését, a törvényjavaslatról májusban kezd tárgyalni a parlament, az adótörvények között szerepel a reklámadó is. A mostani adóemelés az EU-s szabályoknak megfelelő visszamenőleges döntés, amely nem a kormánynak kedvez - mondta.

A miniszter megfogalmazta a hamarosan induló nemzeti konzultáció célját: szeretnék megtudni a választópolgárok véleményét Magyarország és az EU aktuális viszonyát érintő témakörökről. A miniszter a CEU (Közép-Európai Egyetem) bezárásával kapcsolatos tiltakozásokat politikai hisztériakeltésnek" nevezte és azt javasolta: mindenki higgadjon le. Kizártnak tartotta, hogy emiatt romlana a magyar-amerikai államközi viszony.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!