Belföld

2017.08.30. 14:11

Előzetes letartóztatásba került egy bolgár embercsempész Magyarországon

A Kecskeméti Járásbíróság elrendelte egy embercsempészéssel gyanúsított 34 éves bolgár férfi előzetes letartóztatását, a döntés nem jogerős - tájékoztatta a Kecskeméti Törvényszék szerdán az MTI-t.

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség közleménye szerint a Kecskeméti Járási és Nyomozó Ügyészség bűnszervezetben elkövetett embercsempészés bűntette miatt indítványozta a bolgár állampolgár előzetes letartóztatását. A férfinek 2015 júniusában a hetvenegy ember halálát okozó úgynevezett parndorfi ügy bűnszervezetének vezetői adtak megbízást arra, hogy pénzért három embercsempész sofőrt Bulgáriából Magyarországra hozzon, két esetben pedig az embercsempészeket előfutóként kísérje. A három embercsempész közül kettőt ő vett rá arra, hogy pénzért vigyenek a szerb-magyar határt illegálisan átlépő embereket Nyugat-Európába. Az utolsó szállításnál utóbbiak egyikét Magyarországon elfogták, a 34 éves gyanúsított azonban visszament Bulgáriába.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) a parndorfi ügytől elkülönített nyomozást folytat bűnszervezetben elkövetett embercsempészés miatt a 34 éves bolgár férfi ellen, akit nemzetközi és európai elfogatóparanccsal sikerült elfogni. A férfit augusztus 28-án adták át a bolgárok a magyar hatóságoknak. 
Az NNI a férfit őrizetbe vette és bűnszervezetben, a csempészett személyek sanyargatásával, üzletszerűen elkövetett embercsempészés bűntette miatt gyanúsítottként hallgatta ki. 
Az ügyészség szerint a gyanúsított előzetes letartóztatása főként azért indokolt, mert a várhatóan magas büntetési tétel miatt a külföldi állampolgárság esetleg megszökne vagy elrejtőzne. 
A Kecskeméti Törvényszék azt közölte, hogy a férfi nem azonos a pandorfi ügy még szökésben lévő bolgár vádlottjával. 
A bíróság döntése ellen a gyanúsított és védője fellebbezett.- írta az MTI.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!