Belföld

2010.11.29. 22:30

A Fidesz hazahozatná az offshore-vagyonokat

A fideszes Lázár János és Rogán Antal egy módosító indítványával arra ösztönözné a magánszemélyeket, hogy az offshore társaságokban tartott vagyonaikat tőkejövedelem formájában hozzák Magyarországra. A politikusok ettől az intézkedéstől többletadó-bevételeket remélnek.

MTI

Lázár Jánosnak és Rogán Antalnak a jövő évi költségvetést megalapozó törvényekhez hétfőn benyújtott kapcsolódó módosító indítványa szerint a magánszemély a külföldön szerzett jövedelemhez kötött osztalékfizetési kedvezményt akkor vehetné igénybe, ha a külföldi társaság az osztalékfizetés alapjául szolgáló jövedelmét legkésőbb 2010. október 31-ig bevételként elszámolta, vagy az legkésőbb 2010. október 31-ig a külföldi társaság bankszámláján szerepel.
   
A javaslat indoklásában az olvasható, hogy ha a magánszemélyek egy olyan belföldön bejegyzett gazdasági társaságban szereznek átruházással tulajdoni részesedést, amelyben az általuk megvásárolt részesedést értékesítő jogalany egy offshore társaság, akkor a magánszemélynek az ellenőrzött külföldi társaság részesedésének megvásárlása kapcsán a tulajdonosváltozást hitelt érdemlően igazolnia kell, valamint a kedvezmény érvényesítéséhez az állami adóhatósághoz legkésőbb 2011. december 31-ig be kell jelentenie a részesedés megszerzésének tényét, a tulajdonszerzés időpontját, továbbá a fizetett ellenérték összegét. Nyilatkoznia kell arról is, hogy a részesedést átruházó megfelel a törvény feltételeinek. Ha mindezt az érintettek teljesítik, akkor élhetnek az adókedvezményekkel, és mentesülhetnek az esetleges büntetőjogi következményektől is.
   
A két fideszes képviselő azt írja: javaslatuk célja a "külföldre származott pénzügyi jellegű eszközök magyar gazdaságba történő visszaáramoltatásának elősegítése" azzal, hogy belföldi számlákon - egy egyszeri, kedvező mértékű adó megfizetésével - megjelenhessenek ezek a bevételek, és ezután befektethessék azokat a magyar gazdaságba.
   
Szerintük a jelenlegi pénzpiaci helyzetben a magyar állam komoly érdeke az, hogy belföldi magánszemélyek a külföldi társaságokban (offshore társaságokban) tartott vagy oda közvetlenül, illetve közvetve kiutalt vagyonaikat Magyarországra behozzák, ezzel egyidejűleg az offshore-tulajdonosokat a Magyarországon bejegyzett gazdasági társaságokban a tényleges tulajdonos magánszemélyek váltsák fel.
   
Minderre az érintetteknek egy évig, 2011 végéig lesz lehetőségük.
   
A 2011. évi költségvetést megalapozó egyes törvények módosításáról szóló jogszabály részletes vitája hétfő este lesz a parlamentben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!