Belföld

2012.03.29. 17:51

A hazafelé tartó Schmitt Pál nem nyilatkozott a frankfurti repülőtéren

A dél-koreai Szöulból hazafelé tartó köztársasági elnök csütörtök este a frankfurti repülőtéren nem kívánt nyilatkozni az MTI Hírcentrum tudósítójának azzal kapcsolatban, hogy a Semmelweis Egyetem szenátusa visszavonja az államfő 1992-ben megszerzett kisdoktori címét.

MTI

A hivatalos külföldi látogatásáról Magyarországra tartó Schmitt Pál a Budapestre közlekedő menetrend szerinti repülőjáratra történő átszállás közben nem kívánt nyilatkozni - hangzott el az m1 esti Híradójában.

Az MTI Hírcentrum tudósítójának beszámolója szerint a köztársasági elnök a frankfurti repülőtér kiemelt személyek várójában értesült az egyetem szenátusának döntéséről. A hírműsorban elhangzott, hogy az államfő előbb szeretné megismerni a döntés hivatalos indoklását, s azt követően áll a nyilvánosság elé, akár már pénteken.

Schmitt Pál szerdán Szöulban, az MTI Hírcentrum tudósítójának úgy nyilatkozott: nem mond le a köztársasági elnöki posztról és számára a plágiumgyanút vizsgáló tényfeltáró bizottság végkövetkeztetése "egyfajta elégtétel"

Az államfő kijelentette: "egy pillanatig sem" gondolta, hogy le fog mondani, mivel szerinte nem azért választották a köztársaság elnökének, hogy 20 évvel ezelőtt milyen kisdoktorit írt, hanem "valószínű más egyéb kvalitások miatt". Leszögezte: a munkáját ezután is "változatlan felelősséggel" végzi.

Tulassay Tivadar, a Semmelweis Egyetem rektora az intézmény szenátusának csütörtöki ülését követő sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a szenátus 33 igen és 4 nem szavazattal döntött az államfő 1992-ben megszerzett kisdoktori címének visszavonása mellett, mert az egykori kisdoktori értekezés nem felelt meg a szakmai, etikai kritériumoknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!