Belföld

2005.02.15. 15:55

A jó képzési szerzõdés jelentheti a megoldást

FMH-összeállítás Ki vehet részt felnõttképzésben, milyen kedvezmények járnak a képzést tartó intézményeknek és a képzésben résztvevõknek? E kérdésekre kaphatnak választ a felnõttképzõk a megyei kereskedelmi és iparkamaránál (FMKIK).\r\n

Mórocz Zsolt

rnrn

Az oktatási, a felnõttképzésrõl szóló törvény és az APEH érdekei ugyanis több esetben ellentétben állnak egymással vélik a képzõk. Az oktatási törvény szerint ugyanis 18 éves koráig mindenki tankötelezett, a felnõttképzõk éppen ezért nem a gyerekeknek, hanem a munkanélkülieknek, az át- vagy továbbképzésre szorulóknak kínálnak lehetõséget a tanulásra. Ezzel azonban sem az autós-, sem a nyelviskolák, sem pedig az informatikai képzést biztosító intézmények nem értenek egyet, hiszen miért ne tanulhatna egy 14-16 éves fiatal is nyelveket, számítástechnikát, vagy szerezhetne jogosítványt?

rn

A felnõttképzõk általában három szegmenst céloznak meg, a magánszemélyeket, akik önerõbõl finanszírozzák a tanfolyamokat, de ha akkreditált az intézmény a tanfolyam árának 30 százalékát visszaigényelhetik személyi jövedelemadójukból. Továbbá a munkanélkülieket, akik támogatás útján tanulhatnak és a vállalati dolgozókat, ahol a cégek a befizetett képzési alap harmadát visszaigényelhetik. Ha azonban valaki nem jogosult vizsgára például fiatal kora miatt, a képzést hiába végezte el, nem élhet a kedvezményekkel. Másik buktató, például az autósiskolák esetében, hogy az APEH nem fogadja el az igazolást, ha a feltüntetett minimális óraszám mellett ott szerepelnek a pótórák és a vizsgaóra is. Arra nem vonatkozik a kedvezmény, hacsak a korábban megkötött tanulmányi szerzõdésbe nem foglalták azt bele valamilyen módon. Az OKJ-s képzések esetében az is kétséges, miként számolhatók el a képzési- és vizsgadíjak. A vizsgadíjat ugyanis csak akkor számolhatja el a felnõttképzõ, ha a vizsgát a képzõ helyben biztosítja.

rn

A felmerült kérdések megválaszolásában az APEH egy munkatársa nyújt segítséget február 17-én a Gazdaság Házában megrendezett klubnapon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!