Belföld

2012.09.26. 21:30

A korábbi IMF-hitelkeret körülményeit vizsgálják

A Fidesz frakcióvezetője szerint a 2008-as IMF-megállapodás rontotta a gazdaság növekedési lehetőségét.

MTI

Ebből okulva a kormánynak most a növekedést segítő egyezséget kell kötnie a Nemzetközi Valutaalappal – mondta Rogán Antal a parlament gazdsági bizottságának ülésén. A Fidesz frakcióvezetője szerint az MSZP és a szocialista kormány tisztában volt a 2008-as IMF-megállapodás várható, súlyos következményeivel, azzal, hogy megszorítások lesznek, de rossz gazdaságpolitikája miatt nem volt mérlegelési lehetősége.

Rogán szerint a 2008-as IMF-megállapodásnak súlyos következményei voltak, a nyugdíjak és a közszolgálati bérek csökkentéséhez vezetett, és mélyítette a gazdasági visszaesést.

Rogán Antal szerint ma viszont az ország jobb helyzetben van a négy évvel ezelőttinél, ezért a növekedés esélyeit rontó megállapodás helyett olyanra van szükség, amely segíti a gazdasági növekedést. A gazdasági bizottság elnöke a testület szerdai ülését összegezve úgy foglalt állást: bár a Gyurcsány-kormány olyan szándéklevelet küldött a valutaalapnak, amely nem tartalmazta a 13. havi nyugdíj megszüntetését (csak 80 ezer forintban maximálta volna az ellátást), a szocialistáknak tudniuk kellett, hogy ez be fog következni.

 

Veres János akkori pénzügyminiszter, MSZP-s országgyűlési képviselő újságíróknak nyilatkozva ezt hazugságnak minősítette. Arra hivatkozott, hogy a kormány 2008 októberében egyszázalékos visszaeséssel számolt a következő évre, ehhez igazodó intézkedések szerepeltek a valutaalapnak küldött szándéklevélben is, a GDP-csökkenés azonban – az exportpiacok visszaesése miatt – 7 százalékos lett, ezért volt szükség korábban nem tervezett lépésekre. Hozzátette: szakmai körökből azóta sem kapott kritikát a 2008-as IMF-megállapodás, a kritikai megjegyzések a politikai körökből érkeztek.

A 2008-as, az IMF-fel és az Európai Unióval kötött hitelmegállapodás nemzeti érdek, szükséges, fontos és sikeres volt, amelyben a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kulcsszerepet játszott – mondta Simor András jegybankelnök.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!