Belföld

2011.10.20. 15:55

A kormány befűtött: melegednek a hideg iskolák

Megkezdte a fűtés visszaállítását a Tigáz azokban a Pest megyei iskolákban, amelyekben eddig hidegek voltak a radiátorok - közölte a miniszterelnök szóvivője, miután csütörtök délután megállapodás született a gázszolgáltató, a megyei önkormányzat és a Belügyminisztérium között.

MTI

Szijjártó Péter újságírók előtt azt mondta, van olyan iskola, ahol már működik a fűtés, és ez legkésőbb péntek délelőttre minden intézményben így lesz. Megjegyezte, az érintett 18 iskola közül egy olyan van, amelyben nem a Tigáz a szolgáltató, ám a megyei önkormányzat elnökének tájékoztatása szerint ott is megállapodnak a szolgáltatóval, és helyreáll a fűtés.
   
A miniszterelnök szóvivője közölte is: a kormány garanciát vállalt arra, hogy rendezi az érintett iskolák októberi, novemberi és decemberi gázszámláját. Az eddig felgyülemlett tartozás kiegyenlítéséről pedig az önkormányzat és a gázszolgáltató cég fog egyeztetni "abban a tudatban, hogy a kormány és a megyei önkormányzatok között létrejött megállapodásnak megfelelően a megyei intézményeket - így iskolákat is - 2012. január 1-jétől az állam fogja működtetni" - mondta.
   
Felidézte, Orbán Viktor miniszterelnök a kormány szerdai ülésén utasította Pintér Sándor belügyminisztert, hogy oldja meg a több Pest megyei iskolában kialakult tarthatatlan helyzetet.
   
Szijjártó Péter szerint a Pest megyei helyzet is világosan rámutat arra, hogy helyes döntés volt a kabinet és a megyei önkormányzatok között a közelmúltban megkötött megállapodás. "Így lehet lezárni azt a korszakot, amely az önkormányzatok eladósodásával járt, hiszen az elmúlt nyolc esztendő kormányzati döntései nyomán az önkormányzatok egyre több feladatot kellett, hogy ellássanak egyre kevesebb pénzből" - tette hozzá.
   
Tizennyolc Pest megyei iskolában voltak hidegek eddig a radiátorok, miután a szolgáltató - az intézményeket fenntartó megyei önkormányzat tartozása miatt - kikapcsolta a gázt, így nem tudtak fűteni.
   
Ambrus András, a megyeháza sajtófőnöke csütörtökön az MTI-nek azt mondta, berendelték az iskolaigazgatók a fűtőket, karbantartókat és a többi "segéderőt", hogy amint egyezség születik a kormányzat és a Tigáz között a Pest megyei önkormányzat adósságának rendezéséről, s a szolgáltató megnyitja a csapokat, a lehető leghamarabb meleg lehessen a tantermekben.
   
A megállapodás aláírása után a Tigáz közleményt juttatott el az MTI-hez, amelyben azt írta: azonnali hatállyal megkezdi a Pest megyei oktatási intézményekben a gázszolgáltatás visszakapcsolását. Várhatóan a hét végéig mindegyik iskolában lesz fűtés, és a jövő hét elején már megfelelő körülmények között folyhat az oktatás - tudatták.
   
Közleményében a gázszolgáltató felidézi, hogy idén tavasszal és a nyár folyamán a Pest Megyei Önkormányzat fenntartásában működő iskolákban kikapcsolta a szolgáltatást a felhalmozódott több mint 130 millió forintos tartozás miatt. Tavasszal és nyáron az iskolák működésében nem jelentett akadályt a szolgáltatás felfüggesztése, és "társaságunk bízott abban, hogy ez idő alatt a Pest Megyei Önkormányzat rendezni fogja tartozásait. Sajnos ezek a törekvések sikertelenek maradtak, így a szolgáltatás nem indulhatott meg" - írták, hozzátéve, hogy csütörtökön azonban megszületett a megállapodás a megyei önkormányzat, a belügyi tárca és a Tigáz között. Hangsúlyozták, a fennmaradó tartozás megfizetésére biztosítékot jelent "a kormány és a megyei önkormányzatok között megszületett megállapodást jogszabályokba foglaló törvény".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!