Belföld

2006.02.24. 15:15

A kormány hibája volt

Õriszentpéter (nfb) – A Fidesz - Magyar Polgári Szövetség munkás tagozata „csõdtúrán” hívja fel a figyelmet a magas munkanélküliségre, és szólítja fel a kormányt a munkahelyek védelmére.

Mórocz Zsolt

A csõdtúra tegnapi állomása a helyi cipõgyár volt, ahol a tagozat elnöke, Kontur Pál elmondta: a Medgyessy–Gyurcsány kormány alatt olyan gazdasági környezet alakult ki, amely csõdbe viszi az országot. Az MSZP 400 ezer munkahelyet ígért, ezzel szemben 436 ezer ember elveszítette a munkáját, mondta az elnök. A csõdtúrán olyan munkahelyeket keresnek fel, ahol tömeges elbocsátások voltak.
Bebes István országgyûlési képviselõ, Körmend polgármestere arra emlékeztetett, hogy amikor a gondok elkezdõdtek, a polgármesterek összefogtak, õ maga többször kérte, építsék be a megfelelõ garanciákat a munkahelyek megtartásáról szóló támogatási szerzõdésbe, de ezt nem tették meg. Kiemelte: a kormány felelõtlensége, hogy kétszáz család került nehéz helyzetbe. Bebes István leszögezte: ha pártja kormányra kerül, képes lesz megoldani a munkanélküliség problémáját a térségben.
Németh Zsolt, Vasvár polgármestere, országgyûlési képviselõ hozzátette: elítéli azokat, akik üres ígéretekkel hitegetik a munkájukat elveszített embereket, majd sorolta, milyen lépéseket tett Bebes Istvánnal közösen annak érdekében, hogy a cipõgyár és a textilipari cégek meg tudják tartani a munkahelyeket. A legnagyobb hiba szerinte az volt, hogy a hazai cégeket kizárták a közbeszerzésekbõl. A képviselõ szerint a cipõgyár bezárását állami beavatkozással meg lehetett volna akadályozni. Hozzátette: ennek további negatív hatásai is lesznek: még jobban leépül a közlekedés, a boltok és a szolgáltatók fizetõképes kereslet hiányában megszûnhetnek. A sajtótájékoztatón megszólalt egy volt cipõgyári alkalmazott is. Németh Csaba arról beszélt, hogy családja kilátástalan helyzetbe került: feleségével együtt huszonkét éve dolgoztak a gyárban, egyikük egy vaspöri, másikuk egy zalai céghez talán elmehetne dolgozni, ám a bejárás hosszadalmas és bonyolult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!