Belföld

2011.07.27. 18:04

A magyarok közül mennek legkevesebben nyaralni

A magyar lakosság 47 százaléka nem tervezi, hogy nyaralni megy idén, vagy nem biztos abban, hogy el tud menni - derül ki abból a közvélemény-kutatásból, amelynek eredményeit az Európai Bizottság szerdán tett közzé Brüsszelben.

MTI

Európai uniós szinten ez a legnagyobb arány. Az EU átlagában a lakosság 27 százaléka nem tervez nyaralást, vagy nem engedheti meg magának az utazást. Legkisebb mutatóval ebben a tekintetben Olaszország rendelkezik, ahol csak 12 százalék marad otthonában egész nyáron.

A felmérésből az is kiderül, hogy a nyaralni induló lakosság 51 százaléka hazáján belül keres pihenési célpontot. Huszonhét százalék más uniós országban, 21 százalék pedig az EU-n kívülre utazik.

A magyarok esetében a nyaralók 68 százaléka belföldön üdül, 22 százalék az EU más tagállamában, 10 százalék pedig az EU-n kívül.
A közvélemény-kutatás tanúsága szerint legtöbben a görögök közül nyaralnak belföldön, arányuk eléri a 85 százalékot. Legkisebb, mindössze 10 százalékos arányban a kicsiny Luxemburg lakói maradnak hazájukban.

Közleményében a bizottság arra is emlékeztetett, hogy külföldön valamennyi uniós polgár segítséget kérhet egy másik EU-tagállam nagykövetségétől vagy konzulátusától is. Csupán az Egyesült Államokban, Kínában és Oroszországban rendelkezik mind a 27 uniós tagállam diplomáciai képviselettel - emelte ki a közlemény.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!