Belföld

2009.12.10. 11:48

A mi népautónk: Suzuki-részesedést vásárol a Volkswagen

A Volkswagen 20 százalékos részesedést vásárol a Suzukiban 2,5 milliárd dollárért - jelentették be a két cégnél szerdán. Az ügyletet várhatóan jövő februárban hozzák tető alá.

MTI

A stratégiai szövetség nemcsak az indiai és a kínai piacon hozhat nagy előretörést a két autógyár számára, hanem a VW még közelebb kerül ahhoz a céljához is, hogy a Toyotát maga mögé utasítva a világ legnagyobb autógyártója legyen.

A szövetség kiterjed a fejlesztésre, a termelésre és az értékesítésre egyaránt, sőt a japánok azt is vállalták, hogy a Volkswagentől a részesedésért kapott összeg feléért VW-részvényeket fognak vásárolni. 

Mindamellett megmarad mindkét vállalat önállósága, a Suzuki nem lesz a VW tizenegyedik márkája - amint az a nemrégiben lezárult Porsche-vásárlás esetében megtörtént. A két vállalat egyszerűen ki akarja használni az együttműködés szorosabbra fűzésében rejlő lehetőségeket. A japánok elsősorban a VW-nek a hibrid és az elektromos autók gyártása során szerzett tapasztalatai, illetve dízel technológiája iránt érdeklődnek.

Alig néhány napja a francia PSA Peugeot Citroen kezdett tárgyalásokat a japán Mitsubishi Motors autógyárral együttműködésük elmélyítéséről, ami lapértesülések szerint akár azt is jelentheti, hogy a Peugeot Citroen 30-50 százalékos részesedést vásárol a japán autógyárban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!