Belföld

2009.05.08. 18:22

A nagy offshore-háború: a politikai elit az adóparadicsomba megy

Budapest - Bajnai Gordon éveken keresztül volt egy offshore cég kézbesítési megbízottja, és az Oszkó Péter által vezetett cég tulajdonosa is egy Cipruson bejegyzett vállalkozás - reagált pénteken Cser-Palkovics András a Fidesz helyettes szóvivője arra az MSZP-s kijelentésre, miszerint a Fideszhez hű médiatulajdonosoknak is vannak offshore cégei.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

AA Fidesz-frakció MTI-hez eljuttatott közleménye szerint tehát "csodálatra méltó bátorságról tett tanúbizonyságot Török Zsolt akkor, amikor az adófizetési kötelezettségeiket offshore cégeken keresztül megkerülő emberekről beszélt".
 
"Az emberekben joggal merül fel a kérdés, hogy a jelenlegi kormány tagjainak offshore tevékenysége nyomán hány százmillió forintnyi adóbevételtől esett el a magyar költségvetés" - olvasható a közleményben.
 
Török Zsolt, az MSZP országgyűlési képviselője pénteki sajtótájékoztatóján azt mondta: több, a Fideszhez hű média tulajdonosának is van offshore cége, miközben a legnagyobb ellenzéki párt átkozza politikai ellenfelei hasonló vállalkozásait.

Az MSZP-s politikus közölte: a Magyar Nemzet tulajdonosa, Liszkay Gábor több mint három évig képviselt egy Amerikában bejegyzett offshore céget, amely egyik ingatlanhasznosító vállalkozásának is társtulajdonosa volt. Mint mondta, a HírTV-t birtokló Töröcskei István egyik pénzügyi cégének társtulajdonosa egy libériai bejegyzésű társaság. Ennek a társaságnak a kézbesítési megbízottja nem más, mint Boros Imre, az Orbán-kormány egykori minisztere - jegyezte meg. A Heti Válasz tulajdonosa, Lantos Csaba csak az elmúlt két évben legalább négy esetben volt tulajdonosa offshore cégeknek, vagy adta el társaságait ilyen vállalkozásoknak - tette hozzá. Elmondta: sokan azért jegyzik be a cégüket adóparadicsomokban, mert ott kedvezőbbek az adózás feltételei. "Ez az adóenyhítésnek olyan törvényes formája, amelyet az Európai Unió minden országában alkalmaznak" - vélekedett, megjegyezve, hogy a pénzek adóparadicsomba menekítése nem törvénytelen, de előnytelen Magyarország számára. A Fidesz az elmúlt időszakban többször is ostorozta ezeket a cégeket, és az azok megszüntetésére tett javaslatokat várta el - fűzte hozzá.
 
Bajnai Gordon miniszterelnök április közepén beszélt arról: a kormány tervei között szerepel, hogy jövőre az "adóparadicsomba menekített jövedelmet és vagyont" bevonnák az adóalapba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!