Belföld

2006.02.14. 12:38

A reformok elõszobája

Budapest (mti) – A két kormánypárt egyetért abban, hogy a következõ parlamenti ciklusban végre át kell alakítani az egészségügyet – közölte Rácz Jenô egészségügyi miniszter hétfõn.

Mórocz Zsolt

Az MSZP és az SZDSZ abban is egyetért, hogy a biztosítási elvnek kell érvényesülnie, de továbbra is eltérõ állásponton vannak a biztosítók számát illetõen – mondta a miniszter sajtótájékoztatón, miután részt vett az SZDSZ hétfõi frakcióülésén.  100 lépés program egészségügyi intézkedéseirõl szólva hangsúlyozta: ezek a lépések arra voltak elegendôk, hogy „belépjünk a reformok elôszobájába”.

Kuncze Gábor pártelnök szerint eleget tartózkodtunk már a reformok elõszobájában, és most már tovább kell lépni. Rácz Jenõ a kormány munkáját értékelve az elõrelépések közt említette a népegészségügyi programot. Ugyancsak sikernek tartotta az 50 százalékos béremelést, és az egészségügyi intézményrendszer konszolidációs programját. A jelenlegi magyar egészségügyben további jelentõs átalakításokra van szükség – tette hozzá.
„Az jó, amit a miniszter úr mondott, hogy beléptünk a reformok elõszobájába, van, aki belép, körülnéz, és azonnal bevágja az ajtót, és kívül marad, ez a konzervatív álláspont, amelyik azt mondja, hogy államosítsuk vissza a magyar egészségügyet” – fogalmazott Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke.

A pártelnök nagy vonalakban ismertette a több-biztosítós modellel kapcsolatos elképzelést, miszerint a biztosító egyszerre képviseli a betegek érdekeit és tartja mûködõképes állapotban az intézményeket, eközben pedig a biztosítók egymással versenyeznek a biztosítottakért. Ezáltal emelkedne a szolgáltatások színvonala, megszûnne a hálapénz és tiszta, átlátható, ellenôrizhetõ viszonyok jönnének létre. „Ehhez egy bátor lépésre lenne szükség” – mondta Kuncze Gábor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!