Belföld

2010.11.21. 15:47

A szeretet önkéntesei: a kevésbé jómodú családok adakozóbbak

Az elmúlt évek során mindenhol ott voltak: segítettek Kárpátalján, Erdélyben, a Felső-Tiszavidék árvizénél. Az idén, a katasztrófák évében tavasszal Borsodba, ősszel a vörösiszap károsultjainak gyűjtötték, szállították az adományokat, végeztek kétkezi munkát. Szombaton ünnepelt a karitász. Kik, mit, miért segítenek?

Némethy Mária

Szent Erzsébetnek, a karitász védőszentjének napjához kötődve találkozót rendez minden évben  a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász. Szombaton a Jézus Szíve- templomban gyűltek össze a karitászosok. Dr. Veres András megyés püspük szentmiséje után az idén második évet zárt karitász önkéntes képzést értékelte Horváth József pápai prelátus. A 120 órás képzésben az idén 22 munkatárs vett részt.

  - Ők abban különböznek a szociális munkásoktól, hogy Isten országát építik -  emelte ki Horváth József, aki elmondta: a képzés folytatódik, kiegészül továbbképzésekkel is. 
A  diplomák átadása után a kiemelkedő karitász munkát végző 75 önkéntes és 10 cégvezető vette át Szent Erzsébet Rózsáját, illetve emléklapot.


Szent Erzsébet Rózsáját  elsőként Györke Gyuláné  kapta meg. Munkáját Varga Ottó plébános így méltatta: "Júniusban a borsodi árvízkor, az őrségi karitász önkéntes vezetője saját idejének feláldozásával e kis létszámú közösségben 800 ezer forint készpénzt gyűjtött össze, utalt át a szendrői plébániára. Őriszentpétert augusztusban jégverés érte. Tizenegy háznak nem volt biztosítása. A tizenegy  ház, több mint egymillió forintos kárának helyreállítását megoldotta. A legszörnyűbb katasztrófa, ami hazánkat érte, a vörösiszapár volt. Ott sem maradt tétlen. Aktivitásával szintén 800 ezer forint értékben szállítottunk gumicsizmát, védőkesztyűt, arcmaszkot, vegyvédelmi ruhát Devecserbe. Emellett még volt ereje ahhoz, hogy Gyimesbükkről 52 gyermeket egy hétre  lássunk vendégül az Őrségben és Budapesten".

- Hogyan csinálja?
 
- Ahol a pap nem népszerű, nem segítő, ott nehéz helyzetben van a karitász, de nálunk Ottó atya rendkívül népszerű - válaszolta kérdésünkre Györke Gyuláné, aki Bajánsenyén él, az őriszentpéteri polgármesteri hivatal ellátószervezetét vezeti. Sok a segítője,  munka után kopogtatnak a házak ajtaján. Legfőbb tapasztalata: a nem túl jómódú családok adakozóbbak. Általában 5-10 ezer forintot adtak.  Sikerként említi:  mivel jók a karitász kapcsolatai, sok helyzetben tudnak segíteni. Az egyik évben így  sikerült  Passauból  egy karton infúziót hozatni egy pankaszi betegnek.

A szentgotthárdi plébániai karitász csoportban dolgozik Heiter Mihály és Margit.  Mihály egy tolókocsis fiatalnál gondozta a kertet, megszervezte a tetőszerkezet, a kémény javítását. Margit betegeket látogat, kérvényeket ír,  felkutatja a rászorulókat, kapcsolatot tart a gyermekjóléti, a  családsegítő szolgálattal. A házaspár aktív résztvevője a karitászos gyűjtéseknek, az Európai Unió élelmiszer-szállítmányok célba juttatásának.  Két gyermekük,  öt unokájuk van.


Tuczainé Régvári Marietta, a karitász igazgatója külön néltatta azokat a vállalkozásokat, amelyek szállítással, pénzzel, híradásokkal segítik munkájukat. A Bereczky Építőipari Kft., a Jabil Circuit Magyarország Kft., a Voleisped Kft., a Terra-Cargo Kft., a Nyugat Rádió Kft., a MAM Hungária Kft., a Galambos Trans Kft. mellett a Vas Népe főszerkesztőjének, Halmágyi Miklósnak megköszönte, hogy már 19 éve lehetőséget ad  a lapban a karitász csekk megjelentetésére, s akcióikról gyorsan adunk hírt.
Külön köszönetet mondott  a szombathelyi tűzoltóknak,  akik ha kellett segítettek a rakodásoknál, autót is adtak szállításokhoz.

- Miért teszik ezt?

- A tűzoltókra jellemző a segíteni akarás. Volt rá példa, hogy szabadnapon is jöttek a kollégák segíteni  - felelte Krizmanics Ferenc tűzoltó-alezredes, Szombathely tűzoltóparancsnoka.
A karitászosok katasztrófáktól mentes évet kívántak szombaton az országnak. Dr. Veres András megyés püspök is megfogalmazott egy kívánságot: jó lenne, ha több fiú, férfi, családapa kapcsolódna be egyházmegyénkben a karitász munkájába
.   
Vastapsot kapott a karitász igazgatója, Tuczainé Régvári Marietta, amikor a püspök megköszönte munkáját. És a két Prima-díjast, dr. Széll Kálmán professzort és Horváth József pápai prelátust is nagy tapssal köszöntötték.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!