Belföld

2002.02.25. 16:09

A terror áldozatai

Szombathely (al) – Tegnap délután öt órakor, azokban a percekben, amikor Budapesten megnyílt a Terror Háza, a vasi megyeszékhelyen, a Király utcában leállt a forgalom: az egykori ÁVH épülete elõtt több száz ember gyûlt egybe. A kommunista terror áldozataira emlékezõk elõtt dr. Bunyvácz Zsuzsa mondott beszédet.

Mórocz Zsolt

A szónok felelevenítette a huszadik század történelmét, s leszögezte: két diktatúra volt, s a kommunizmus elõbb kezdõdött, mint a fasizmus, és sokkal késõbb ért véget. A kommunizmusnak 100 millió áldozata volt. Ugyanakkor ma megjelenhetnek kommunista dalok, francia reklámhadjáratban szerepelhet Mao és Sztálin.
- A hallgatás kezd megtörni, ezekben a percekben nyitja meg kapuját Budapesten a Terror Háza. Ez csak az elsõ lépcsõfok azon az úton, amely elvezet oda, hogy õszintén beszélhetünk a kommunista terrorról – tette hozzá.
Dr. Bunyevácz Zsuzsa kijelentette: nem biztos, hogy minden iskolában feltárják a kommunista múltat, ezért a szülõk felelõssége is, hogy a fiaik mindent megtudjanak a kommunizmusról.
A szónok egy idézettel zárta beszédét: „Egyetlen hamis eszmétõl barbárokká válhatunk.” A megemlékezésen dr. Pugberger Emil, Szombathely alpolgármestere és a MIÉP képviselõi koszorúztak, majd többen gyertyát, mécsest gyújtottak, virágot helyeztek el az épület falánál. A megemlékezés az 56-os téren fejezõdött be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!