Belföld

2010.04.16. 09:38

A Vas megyei önkormányzat likividitási gondjai

A Vas Megyei Önkormányzat az év elejei likviditási gondjai miatt a hitelkeretet 700 millió forintra emelte fel. Ám ebből 400 millióval a tavalyi hiányt finanszírozzák.

Erős D. Zoltán

A Vas Megyei Önkormányzati Hivatal megemelt hitelkeretének kihasználtsága azóta is maximális. Ennek az az oka,  hogy a tavalyi 400 millió forintos hiány finanszírozása is ebből történik. A hitelkeretből fennmaradó 300 millió forint azonban  nem elegendő a 2010. évi likviditási hullámok kezelésére.

Ezért az év első hónapjaiban csak a rendkívül indokolt kifizetések kerültek átutalásra. A februárban beérkezett illeték bevételek is elmaradtak a várttól. A rendelkezésre álló források nem lettek volna elegendőek az április elején esedékes bérek kifizetésére, ezért a Vas Megyei Önkormányzat a likviditási problémáinak áthidalása miatt a Vas Megyei Fejlesztéseiért Kötvény tőkéjéből 200 millió forintot  vett kölcsönbe.

Ezt az összeget az év során keletkező vagyonhasznosítási bevételekből  2010. december 31-ig  kell  visszavezetni a kötvényes bankszámlára. A 200 millió forint hitelkeret kiváltásnak köszönhetően a bennragadt 400 millió forintos előző évi hiányon felüli 500 millió forintos likviditási lehetőség keletkezik, mely szabad pénzeszköz már fedezi az átmeneti fizetési problémákat. 

Számításaink szerint a kötvény tőkéjének összegéből történő felhasználás kedvezőbb az önkormányzat számára, mint bérhitel felvétele,  vagy a hitelkeret tovább történő emelése. A kötvény tőke ideiglenes felhasználása a forgatásból származó tervezett hozambevételek mértékét csökkenteni fogja, így várhatóan az előirányzat el fog maradni a tervezettől. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!