Belföld

2012.10.18. 17:25

A Zala Volán kockázatosnak tarta a Volán-társaságok összevonását

A Zala Volán Zrt. szakszervezetei kockázatosnak és indokolatlannak tartják a Volán-társaságok teljes összevonását és jogi önállóságának megszüntetését, egy konzorciumi formához közeli, regionális holding létrehozását viszont elképzelhetőnek tartják.

MTI


Az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményük szerint a Volán-társaságok teljes átalakítása csak akkor válna szükségessé, ha a szervezet működése túl költséges lenne és súlyos működési zavarokkal küszködne.
   
Hangsúlyozzák azonban, hogy a Volán-portfólió esetében egyik tényező sem helytálló; működésükhöz évi 70 milliárd forint állami támogatást kapnak, de ebből 35-40 milliárd forintot a szociálpolitikai menetdíj-támogatásra fordítanak. A szövetség emlékeztet arra is, hogy a helyközi utasforgalom több mint 70 százalékát a Volán-társaságok bonyolítják le.
   
A zalai érdekvédők az átalakítás "előkészületei alapján" az ingerküszöböt elérő létszámleépítéstől és a Közszolgáltatási Szerződések teljesítését is veszélyeztető teljesítmény kivonástól is tartanak.
   
A Zala Volán Zrt. szakszervezetei a Volán-társaságok strukturális átalakítása kapcsán Orbán Viktor miniszterelnököt is megkeresték levelükkel. Felhívták a figyelmet arra, hogy a Volán cégcsoportban szerintük egyes folyamatok, döntések nem lesznek összhangban a kormány teljesítményelvű, a mérhető munkát középpontba állító szemléletével, gyakorlatával. A nem egyértelmű döntési szintek működési zavart okozhatnak, a helyi értékek elsorvadhatnak, az átláthatóság és a helyi érdekek fokozott figyelembe vételének elve sérülhet, a helyi teljesítmény-orientáció mérséklődhet - sorolták a Volán-társaságok teljes összevonása ellen szóló érveiket.
   
A szakszervezetek azt is szóvá tették, hogy az átalakítás folyamatáról hónapokig nem kaptak tájékoztatást, és nem vonták be őket a szakmai egyeztetés folyamatába sem.
   
Komoly előrelépésnek tartják, hogy a hét elején a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) illetékes vezetői egyeztető tárgyalást folytattak az ágazati szakszervezetek képviselőivel.
   
A szakszervezeteket viszont meglepetésként érte az egyeztető tárgyaláson történt bejelentés, miszerint a korábbi elképzelésekkel ellentétben a régió-központ nem a Zala Volán Zrt. lesz - áll a közleményükben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!