Belföld

2016.11.17. 19:40

Adók, bér, Paks - Kormányinfót tartott Lázár János

Budapest - Brüsszel hamarosan igent mond a paksi atomerőmű bővítésére, 2017-18-ban kezdődhet a beruházás - jelentette be a csütörtöki Kormányinfón a hét legjelentősebb híreként Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Osváth Sarolta

Az Európai Bizottság lezárta a Magyarország ellen folyó kötelezettségszegési eljárást, amelyet a reaktorok közbeszerzési eljárásával kapcsolatban indított. Ezzel elhárult a legfontosabb akadály az erőmű bővítése elől, és várható a további eljárások megszüntetése is. Lázár János utalt rá, hogy az Európai Bizottság 2014-ben indította ezt az eljárást, Jávor Benedek EP képviselő beadványa nyomán, aki ezenkívül még tucatnyi feljelentést tett a magyar kormány ellen. Brüsszel két éve indított eljárást, a mostani döntés azonban látványos vereséget mért a Párbeszéd Magyarországért képviselőjére, aki Lázár szerint jobban tenné, ha befejezné politikai pályafutását. A bizottság döntése egyértelműen kimondja, hogy Magyarországnak joga volt Oroszországgal megállapodni az erőműépítésről és a hitelfelvételről is.

- Nem sértettük meg az erre vonatkozó európai közbeszerzési irányelvet, illetve jogunk volt bizonyos tekintetben figyelmen kívül hagyni, mivel az erőmű bővítése műszaki szempontból determinált, hiszen mindenki tudja, hogy Paks orosz technológiájú rendszer - tette hozzá.

Lázár János bejelentette: a kormány megvizsgálja a nyugdíjasok helyzetét és a gépjárművek üzembentartási költségeit is Fotó: MTI / Máthé Zoltán

November 17-én hosszú tárgyalássorozat zárult le, az Európai Bizottság alapos és korrekt vizsgálat után jutott a számunkra pozitív döntésig. Mindezek alapján reális esély van arra, hogy 2017-18-ban megkezdődjön a kapacitás-fenntartással kapcsolatos építkezés. Magyarország vállalta, hogy a beruházási érték 55 százalékában az EU közbeszerzési normáit alkalmazza - számolt be a megállapodás részleteiről. Várható a többi, szintén e témában folyó kötelezettségszegési eljárás, így a műszaki feltételek EU-szabványosságáról, a tiltott állami támogatásról, a titkosításról, illetve a tenderek nyilvánosságáról szóló vizsgálat lezárása is.

Lázár János hangsúlyozta, a Paksi Atomerőmű bővítése az elmúlt és a következő három évtized legnagyobb beruházása lesz, nemcsak hazánkban, hanem az egész régióban. A 12,5 milliárd eurós bővítés közvetlenül hét, közvetve 10 ezer munkahelyet teremt, és egy százalékkal járul hozzá a GDP növekedéséhez.

A miniszter ezt követően beszámolt a kormány e heti döntéseiről, megemlítve a tervezett adó- és járulékcsökkentést, valamint a minimálbér-emelést, amelyet a Budapesten zajló nemzetközi digitális konferencián Orbán Viktor miniszterelnök és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter jelentett be. Ez utóbbinak Orbán Viktor azt az utasítást adta, hogy a munkaadói szervezetekkel való tárgyalásokon a minimálbérekkel kapcsolatban menjen el a falig , vagyis a kormány a tervezett minimálbér-emelésből nem enged, viszont munkaadói járulékot és társasági adót csökkent, valamint megvizsgálja a nyugdíjasok helyzetét a jövő évi 0,9 százalékos emelés és az infláció tükrében.

Lázár János bejelentette, hogy decembertől 120 milliárd forintos büdzsét alakítanak ki az ipari technológiával készült épületek és a magántulajdonban lévő Kádár-kockaházak megújítására, tízszázalékos önerő mellett visszatérítendő támogatást lehet majd igényelni. A
kormányablakfejlesztési program folytatásaként 83 olyan pontot hoznak létre, ahol adóügyeket is lehet majd intézni. A helyi önkormányzatok 3,5 milliárd forint támogatást kapnak az új településkép kézikönyvének elkészítésére. A kormány kerekasztal-tárgyalást indít az autózásról, amelynek célja az üzembe helyezés és az üzemben tartás költségeinek mérséklése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!