Belföld

2010.12.14. 16:37

Akciós termékek: az apró betűs részt is olvassuk el!

A szakemberek szerint nem szabad újabb kölcsönt felvenni mindadig, amíg meg nem terveztük, hogyan és mennyi idő alatt fogjuk azt visszafizetni. Persze mindenki maga dönt.

Kiss Tamás

Karácsony tájékán sokan fogyasztási hitelek segítségével oldják meg vásárlásikat, s bár a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) minden évben óvatosságra int, mindig akadnak (és nem is kevesen), akik túlvállalják magukat, s ennek persze később meg is isszák a levét.

Ennek elkerülése érdekében gyűjtöttük csokorba a PSZÁF legfontosabb tanácsait, amelyek közül az első így hangzik: Hitelfelvétel előtt gondosan mérlegelje anyagi helyzetét, teherviselő képességét és jövedelme esetleges csökkenésének lehetőségét és alaposan nézzen körül az ajánlatok között!

Az ajánlás szerint nem szabad újabb kölcsönt felvenni minaddig, amíg meg nem terveztük, hogyan és mennyi idő alatt fogjuk azt visszafizetni. Következő lépésként a teljes hiteldíjmutató (THM), illetve a PSZÁF honlapján megtalálható hitelkalkulátor és termék-összehasonlító táblázat segítségével érdemes összehasonlítanunk az ajánlatokat, s a bankok termék-tájékoztatóit, Üzletszabályzatát, s az Általános Szerződési Feltételeket is át kell tanulmányozni. (Ezt sokan elmulasztják, vesztükre.)

A következő tanács, hogy az akciós termékekről szóló reklámszövegek mellett az apró betűs részt is olvassuk el, a hirdetésen és a szerződésben egyaránt! Ne féljünk rákérdezni, hogy milyen, a THM-ben nem szereplő költségeket kell fizetni, s mely költségek változhatnak a futamidő alatt.

A szakemberek szerint hitelkártyával akkor érdemes fizetni, ha biztosak vagyunk abban, hogy a legtöbb esetben 45 napos  kamatmentes perióduson belül a teljes adósságot törleszteni tudjuk. (Amennyiben csak egy részét teljesítjük, a hitelkamat a tranzakció kezdő napjától felszámítása kerül!) 

Nem szabad elfelejtenünk, hogy a hitelkártya éves díján és egyenlegértesítő díján felül számos eseti jellegű díjelem is előfordulhat! A be nem fizetett díjak pedig hitelnek minősülnek, aminek következtében eleshetünk a kamatmentességtől! 

A halasztott törlesztésű konstrukciók feltételeire is érdemes odafigyelnünk, így különösen arra, hogy mikor kezdődik a kamatszámítás, mely időszakra szól a 0% THM számítás. Első látásra vonzónak tűnhet egy-egy akciós hiteltermék, az egyéb feltételek áttanulmányozása nélkül azonban csapdába kerülhetünk. Ennek elkerülése érdekében az akciós időszak utáni feltételekre is rá kell kérdeznünk!

ÓVATOSAN AZ UTCAI BANKOLÁSSAL

A PSZÁF felhívása szerint bankkártyával (hitelkártyával) történő (POS terminálon, interneten keresztüli) vásárlás esetén fokozott figyelemmel kell eljárni, hogy kártyánk (PIN kódja) még véletlenül se  kerüljön illetéktelen személyek birtokába. A tapasztalatok szerint ők ugyanis alig várják, hogy visszaélhessenek eme információkkal. Szintén fontos tanács, hogy érdemes megtartani a kártyás vásárlásokról kapott igazolásokat, és a hó végi banki számlakivonatával összevetni azokat!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!