Belföld

2017.07.17. 17:39

Álhírek az egészségügyről

BUDAPEST Egyre több az egészségügyet érintő valótlanság a sajtóban. Az újságírók már az érintett intézményeket sem keresik meg információik alátámasztására.

Mediaworks

Egyes újságok már a legminimálisabb sajtóetikai elvárásokat sem tartják be, amikor cikkeket írnak különböző egészségügyi témákról. Sőt, különböző sajtóorgánumok egymásra hivatkozva terjesztik az álhíreket, amelyeket a Facebookon az olvasóik tovább „népszerűsítenek", annak tudatában, hogy az valós információ. A napokban a Semmelweis Egyetem közölte: nem volt összefüggés a többszörös infarktuson átesett, kómába került beteg halála és a tervezett CT-vizsgálata között a Városmajori Szívklinikán. Előzőleg Simicska Lajos milliárdos lapja, a Magyar Nemzet kérdések felvetésével hozta összefüggésbe a beteg halálát a kórház betegellátási módszereivel. Sőt, a lap név nélkül, „egyes véleményekre" hivatkozva kritizálta az intézményt. A Semmelweis Egyetem közleményben cáfolta a Magyar Nemzet értesüléseit: „Az állítással ellentétben vasárnap folyamatos újjáélesztés mellett katéteres koszorúér-tágításon és keringéstámogató eszköz beültetésén esett át. A beteg ellátása a nemzetközi ajánlások alapján, a legmagasabb szinten, folyamatos intenzív terápiás, kardiológus és szívsebész szakorvos bevonásával történt" - közölték. Hozzátették, hogy a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán a legsúlyosabb állapotú betegeknél a legmagasabb progresszivitási szintű beavatkozások történnek, a klinikán mintegy 150 orvos dolgozik, és a legmodernebb diagnosztikai és műtéti eszközök állnak rendelkezésre. Például kizárólag itt végzik a hazai felnőtt-szívtranszplantációkat, és a klinika Európa legjobb szívcentrumainak egyike.

Az újságíró hivatalosan nem kereste meg a Semmelweis Egyetemet - írták még a közleményben.

„Ökölbe szorul a kéz, meghalt a kislány, akit nyitott mellkassal szállítottak ide-oda" - ezzel a címmel jelent meg ugyancsak Simicska Lajos egyik lapjában egy cikk. Ezt követően a sajtó nagy része tovább terjesztette a legnagyobb valótlanságokat a kislány halálával kapcsolatban. A Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet főorvosa az MTI-ben volt kénytelen cáfolni az álhíreket.

Ofner Péter elmondta: a 12 éves gyermek súlyos szívfejlődési rendellenességgel született, az elmúlt években tízszer hajtottak végre szívsebészeti beavatkozást, hogy megmentsék az életét, utolsó műtétje Budapesten, a kardiológiai intézetben volt. Idegrendszeri tünetek miatt CT-re volt szükség. Ofner Péter szerint a súlyos állapotban lévő betegek CT-be való eljuttatása rutin orvosi feladat.

Az, hogy a kardiológiai intézetben van-e CT-berendezés vagy nincs, a gyermek állapotát, sorsát nem befolyásolta - tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!