Belföld

2017.06.29. 14:50

Alig van képzett takarító az országban

BUDAPEST Kevés takarító- vállalkozás képes helytállni a kibontakozó bérversenyben, amit a munkaerőhiány okoz.

Vas Népe

Bajban vannak a hazai takarítócégek - a munkaerővel párhuzamosan a működő vállalkozások száma is csökkent.

2014 óta mélyrepülésbe kezdtek a takarítással foglalkozó hazai vállalkozások, és egyelőre nincs jele a kilábalásnak - nyilatkozta Hantos Zoltán, az Opten céginformációs szolgáltató projektmenedzsere.

Amíg 2014-ben 5180 cég működött a piacon 42 000 főnél nagyobb alkalmazotti létszámmal, addig 2016-ra a vállalkozások száma 4758 darabra olvadt, a munkaerő száma pedig 40 877 főre apadt. A krónikus munkaerőhiány a tavalyi évtől a vállalatok árbevételére is hatással volt, hiszen az előző évhez képest a szektor 18 milliárd forinttal kevesebb bevételt ért el.

A negatív tendenciák legfőbb oka, hogy más szektorokhoz képest alacsonyak a bérek, és jelentős a munkaerő külföldre és más iparágakba történő átszivárgása. Különösen nehéz a helyzet Budapesten, Pest megyében és a Dunántúlon, ahol már alig lehet képzett takarítót találni, de a képzettség nélküli, betanított takarítók is kezdenek elfogyni. A piac szereplői ugyanakkor, amennyiben engednek a bérnyomásnak, az ebből eredő költségnövekedést nehezen tudják áthárítani a megrendelőkre.

Válságban vannak a hazai takarítócégek Fotó: Shutterstock

A munkaerőhiány és az alacsony profitabilitás miatt a takarítócégek cégfluktuációs indexe (CFI: az adott időszakban alapított és törölt cégek számának összege a rendben működő cégek számához viszonyítva) a 9 százalékos hazai átlagnál jóval magasabb, 15,8 százalék volt 2016-ban. A cégek nehéz pénzügyi helyzetét jelzi a végrehajtás alá került vállalkozások 9 százalék körüli, magas aránya is. A helyzet javítására a Magyar Tisztítástechnológiai Szövetség elnöke idén januárban szakmai ajánlásában tett javaslatot az idei és a 2018-as nettó takarítási óradíjakra. Ez alapján a kormányzat által bevezetett minimálbér- és garantált bérminimum-emelés hatásaira tekintettel 2017-ben a nettó takarítási óradíjra 2012 forint/óra, 2018-ra 2214 forint/óra költségre tett ajánlást.

A szektor jövőjét az fogja meghatározni, hogy ezt mennyire tudják a piac szereplői érvényesíteni a megrendelői oldallal szemben, illetve véget tudnak-e vetni annak az árversenynek, amely az elmúlt években elsősorban a közbeszerzések területén kialakult. Amennyiben ez nem következik be, újabb vállalkozások fognak megszűnni, illetve kilépni a piacról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!