Belföld

2012.03.21. 06:35

Állami nyelvvizsga nélkül is kiadják a diplomákat

Több tízezer diploma porosodik az egyetemek és főiskolák tanulmányi osztályán.

MTI

A végzett hallgatók nyelvvizsga hiányában nem tudják átvenni a diplomát, több intézmény ezért már eldöntötte: él a parlament által biztosított amnesztia lehetőségével, és saját vizsgát szervez - írta a Magyar Nemzet szerdán.

A lap emlékeztet: a felsőoktatási törvény tavaly év végi elfogadása előtt a parlament rábólintott arra a szabályra, amely szerint 2016-ig nem feltétlenül kell államilag elismert nyelvvizsga a diplomához, a felsőoktatási intézmények dönthetnek úgy, hogy saját szervezésű, általuk meghatározott követelményszintű vizsgát is elfogadnak. Bár a Magyar Rektori Konferencia csak március 26-án fogalmazza meg ajánlásait a kérdésben, több intézmény már elhatározta, hogy él a lehetőséggel.

A Dunaújvárosi Főiskola biztosan szervez saját vizsgát, a Kaposvári Egyetem szenátusi ülésére olyan javaslatot terjesztenek be, hogy a diploma kiadásának feltétele ötvenórás egyetemi tanfolyam elvégzése, és az állami nyelvvizsga minimumkövetelmények 60 százalékos teljesítése legyen. A Pécsi Tudományegyetemen az alapszakosok reménykedhetnek, az osztatlan és a mesterképzések hallgatóinak ezután is be kell mutatniuk nyelvvizsgájukat. A Budapesti Műszaki és Gazdasági Egyetem - ahol kevéssé van jelen a probléma, sőt, az elsőévesek kétharmada nyelvvizsgával érkezik - nem enged az eddigi követelményekből, ahogyan a Pannon Egyetem sem - írta a Magyar Nemzet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!