Belföld

2014.10.22. 16:55

Áradnak a folyók és a patakok Vasban és Zalában

Kedden az esti órákban nyugat felől egy intenzív hidegfront érte el a Rába és a Mura vízgyűjtő területeit. Hatására szerda reggelig jelentős mennyiségű csapadékok hullottak - közölte a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság.

A Rába vízgyűjtő határ menti osztrák részén (Pinka,Strém, Feistritz, Lapincs, Raab) nagy esőket, 50-60 mm-t regisztráltak a műszerek. Körülbelül 8 óra alatt jelentős mennyiségű eső esett a vízgyűjtők magyar területén is, a Rába alsó részén, a Zala és a Mura vízgyűjtőn. A Zala vízgyűjtő területének a középső részén volt a legjelentősebb a csapadékterhelés.

Szerda reggelig Felsőcsatáron 60 mm, Letenyénél 50 mm, Zalalövőn 60mm, Zalaapátinál 50 mm, Zalaegerszegen 72 mm eső hullott.

Területi átlagban a Rába vízgyűjtő felső részére, a Gyöngyös és Répce vízgyűjtőjére 30 mm, a Marcal vízgyűjtőjére 40-45 mm, a Mura vízgyűjtő területének felső részére 20 mm, Graz környékén 30 mm, a szlovén- magyar szakaszon 40-50 mm körüli csapadék értékek becsülhetők.

Jelenleg a nyugati területeken már felszakadozott a felhőzet.

A meteorológusok előre jelzése szerint az észak-nyugat felől érkezett nagyon erős hidegfront és felhőrendszere átvonul az országon. Hatására jobbára borult lesz az ég, ma már átmenetileg csökkenő csapadékhajlammal. A jelenlegi mennyiségi előrejelzések szerint területi átlagban a Rába és a Zala vízgyűjtőre 5 mm, a Mura vízgyűjtőre 20 mm csapadék várható csütörtök reggelig. Csütörtökön és pénteken a Rábán már nem lesz jelentős csapadék utánpótlás (6 mm valószínű), a Zala vízgyűjtőn 15 mm, a Murán 20 mm valószínű területi átlagban. Szombattól nem várható számottevő eső.

Árvízi helyzet:

A szeptemberi rendkívül esős időjárás miatt a vízgyűjtők talaja telített, vagy telítéshez közeli állapotban van, így kevés csapadék tud a talajba beszivárogni. A csapadék összegyülekezése gyors intenzitású, s jelenleg is tart. Az esőzés hatására a vízfolyásokon intenzív vízszintemelkedések keletkeztek. A Rábán, a Murán és a Zalán is jelentős árhullámok alakultak ki.

Rába: Az érkező árhullámra a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság szakemberei felkészültek. A hidrológus szakemberek mérései szerint a Rába szentgotthárdi szakaszán 300 cm-t meghaladó tetőző vízállás valószínűsíthető szerdán a késő esti, éjszakai órákban. A 15 órakor mért vízállás: 301 cm. Szentgotthárdon a mozi mellett a Rába bal parti töltése az előző árvíz miatt sajnos megcsúszott, megrongálódott, ezért ezen a szakaszon fokozott figyelő-és járőrszolgálatot tartunk. A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság szerdán 12 órától I. fokú árvízvédelmi készültséget léptetett életbe.

A folyó körmendi szakaszán is lezártuk már a zsilipeket, s megkezdtük a belvizek átemelésére való felkészülést, a szivattyúk helyszínre telepítését. A városra rövid idő alatt lehullott nagymennyiségű eső a Hunyadi utcában elöntéseket okozott. A probléma megoldásához az önkormányzat műszaki segítségnyújtást kért Igazgatóságunktól. Szerdán 14.00 órától Körmendnél is elrendelte igazgatóságunk az I. fokú árvízvédelmi készültséget. A hidrológus szakembereink jelenlegi számításai szerint II. fok körüli vízállás (390cm +-20cm) is kialakulhat, tetőzés csütörtökön a délelőtti, dél körüli órákban várható.

Az érintett szakaszokon gátőreink folyamatos járőr- és figyelőszolgálatot tartanak, a vízmércék leolvasása a fokozat előírásainak megfelelően történik. A kialakult helyzetről értesítettük az érintett erőművek üzemeltetőit, folyamatosan tájékoztatjuk az önkormányzatokat, értesítettük a Közútkezelő Kht. ügyeletét, valamint az illetékes Katasztrófavédelmet is.

A Rábán levonuló árhullám miatt a vízitúrázás életveszélyes, ezért tilos!

Helyi vízkár helyzet:

Arany patak: Az Arany patakon Bucsunál szerda reggel 8 órától helyi vízkárelhárítási készültséget rendeltünk el. A helyi önkormányzati védekezéshez Igazgatóságunk műszaki segítséget nyújtott, nyúlgát építése vált szükségessé. A Katasztrófavédelem munkatársaival közösen, közfoglalkoztatott kollégáink is segítették a védekezést. Később Sé településen a Szünöse árok elöntései elleni védekezésnél irányítottuk a munkálatokat.

Sé alatt az Arany patak kilépett a medréből, s Szombathely oladi városrészén elöntötte az Illés Akadémia futballpályáját, valamint az oladi óvoda udvarát is. A Hermann Ottó Szakközépiskolához tartozó terület egy része is víz alá került. Az Arany patakon Szombathely város belterületén is telt mederrel vonul le az árhullám, ami újra ráirányítja a figyelmet a Dozmati tározó mielőbbi megépítésének szükségességére is.

Jáki-Sorok patak: A Jáki-Sorok patakon kialakult vízszintemelkedés több helyen mezőgazdasági területeket öntött el. A Jáki-Sorok patak és a Gally árok árhullámai egybeértek, amely Szombathelyen, a Petőfi telepen ismételten elöntéseket okozott. A szeptemberi védekezés tapasztalatai alapján a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság műszaki szakemberei a Katasztrófavédelmet segítve irányították a védekezést.

Perint: Szombathely város alatt a Jáki-Sorok patak és az  Arany patak áradásai miatt a Perint patak is kilépett medréből és mezőgazdasági területeket öntött el  a víz.

Pinka: A Pinkán levonuló jelentős árhullám miatt Felsőcsatártól kezdődően Körmendig folyamatos figyelőszolgálatot tartunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!