Belföld

2011.04.17. 15:58

Az alkotmányozás ellen demonstrált az LMP

Az alkotmánytervezet elleni tiltakozásul rendezett demonstrációt az LMP vasárnap Budapesten, a Vörösmarty téren.

MTI

Schiffer András szerint az erőltetett alkotmányozással nem új időszámítás, hanem visszaszámlálás kezdődött el; az LMP frakcióvezetője a párt vasárnapi, a fővárosi Vörösmarty téren tartott rendezvényén úgy fogalmazott: "sokan vagyunk és elegen is leszünk", 2014-ben meg fog bukni a Fidesz-kormány.

Az alkotmánytervezet elleni tiltakozásul rendezett demonstráción - amelyen a szervezők közlése szerint mintegy kétezren vettek részt - a politikus azt mondta, az elmúlt húsz évben sokan érezték úgy, hogy a jogállam nem nyújt védelmet, de ilyenkor mindig ott volt végső menedékként az Alkotmánybíróság, a független bíróságok és az ombudsmanok.
Ezzel szemben, véleménye szerint, "a nemzeti együttműködés rendszerében nem lesz végső menedék sem", mert az alkotmányban nem lesz garancia a nemzeti vagyon és a közszolgáltatások védelmére. Szavai szerint már elkezdődtek a tüntetésbetiltások, megvalósult egy szegényellenes társadalompolitika, illetve az új hatalom, "mintegy elmebetegnek nyilvánítva valamennyi polgárt, elvette a polgárok jogát attól, hogy Alkotmánybírósághoz forduljanak".

Schiffer András szerint a választók tavaly a szocialista-liberális kormányok miatti erkölcsi felháborodásukat fejezték ki, amikor 53 százalékban szavaztak a Fideszre. Az viszont, hogy Orbán Viktor ezt a lehető legnagyobb politikai haszonra akarja váltani, miközben a szavazás előtt homályban hagyta, hogy miként kívánja kormányozni az országot, erkölcsileg semmiben sem különbözik attól a magatartástól, "amiről a hírhedt őszödi beszéd beszámolt".
   
Az ellenzéki politikus véleménye szerint akkor lehetne demokratikus alkotmányozásról beszélni, ha az alkotmányozó többségben egyetértés lenne arról, hogy az alkotmány mindig a többségi uralom korlátja. Szerinte a Fidesz alaptörvénye lebontja a szociális jogállamot.
   

Schiffer András azt mondta, egy többpárti demokrácia kiindulópontja az, hogy mindenki másként gondolkodik a jó életről, és négyévente lehet választani a különböző alternatívák közül. Véleménye szerint azonban az egykulcsos adó alkotmányban való rögzítése nemcsak a következő kormányok kezét köti meg, de megszünteti az emberek választási szabadságát is.
   
A frakcióvezető meggyőződése szerint a "túl nagyra nőtt hatalom nagyot is fog bukni, a visszaszámlálás elkezdődött". Felszólította a hallgatóságot, készüljenek arra, hogy 2014-ben egy élhetőbb Magyarországot kell felépíteniük.
   
Tétényi Éva, Esztergom független polgármestere azt mondta, a felszólalásokból számára az tűnik ki, hogy Magyarország ugyanolyan bajban van, mint Esztergom. A város hatalmas adóssághalmazt örökölt, amelyet csak együttműködve lehetne felszámolni. Szavai szerint ennek hiányára akarta felhívni a figyelmet a múlt héten, amikor gyalog jött a Parlamenthez, hogy a képviselő-testület feloszlatását kérje. Azt mondta, amikor elindultak, akkor tudatosult benne, hogy mindenkire szükség van.
   
Úgy fogalmazott, hogy egy teljesen új közpolitikát akar megvalósítani pártokkal együtt, vagy pártokon kívül, de mindazokkal az emberekkel, akik még hisznek az erkölcsben. Az elmúlt időszak demonstrációira utalva kijelentette, ezek annak jelzései, hogy "elég volt".
   
Szilágyi Ákos esztéta arról beszélt, hogy jelenleg a még alkotmányos jogállam és a már nem alkotmányos jogállam határán élünk. Megfogalmazása szerint a "jogállami ellenforradalom alkotmányának" szövegéből kikerült a gyermekek szavazati jogáról szóló rész, az állampolgárokat viszont a hatalom kiskorúsította. Leszögezte, hogy erőből nem lehet alkotmányozni, ilyen módon az alaptörvényt "nem lehet lenyomni a nemzet torkán".
   
Schádi Tamás, a Város mindenkiért egyesület aktivistája azt mondta, azért fogtak össze, hogy együtt álljanak fel az utcáról, és megmutassák, "mindenhonnan fel lehet állni, ahová a kormány küldte a szegényeket". Szólt arról, hogy miközben a kormány leépíti a szociális hálót, sok tízezer család feje felett lebeg a kilakoltatás réme. Hangsúlyozta, hogy a lakhatás sok európai országban alapvető emberi jog, de Magyarországon nem lett az, ezért kérik, hogy ezt a jogot emeljék be az alkotmányba.

A rendezvény kezdete előtt a Vörösmarty téren mindenfelé a párt zöld pólós aktivistáit lehetett látni, akik a járókelőknek a demonstráció szórólapjait, illetve az azokból is kivágható fehér álarcokat osztogatták. Az akcióval  arra akarták felhívni a figyelmet, hogy véleményük szerint a kormányzat arctalan tömegnek nézi az állampolgárokat.
   
A rendezvény házigazdája is fehér maszkban konferálta fel az eseményt. Felkérésére később a résztvevők is felhelyezték az álarcokat, majd a szónok felszólítására mindannyian utána mondták: "Mi mind egyéniségek vagyunk".
   
A demonstrálók többek között "Már csak 3 év!"; "Húsvéti alkotmány = pünkösdi királyság", "Alkotmány = tákolmány", illetve "Lehet részvételi alkotmány" feliratú táblákat tartottak. A transzparenseken látható városnevek alapján Debrecenből, Miskolcról, Pécsről és Esztergomból is érkeztek szimpatizánsok.
A téren felállított standoknál "Nem az én nevemben alkotmányoznak" feliratú ívekre gyűjtötték az érdeklődők aláírásait.
A nézelődők között feltűnt Török Zsolt, az MSZP szóvivője, illetve Szanyi Tibor, Bárándy Gergely és Horváth Csaba szocialista parlamenti képviselő, valamint Majtényi László, az ORTT egykori elnöke és Hajós András médiaszemélyiség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!