Belföld

2012.04.28. 08:03

Az Amadinda ütőegyüttes visszatér

Visszatér az Amadinda az idei Nemzetközi Bartók Fesztivál és Szemináriumra, több év kihagyás után. A világhírű ütőegyüttes látványosságot sem nélkülöző koncertjeit a szombathelyi közönség is mindig nagy érdeklődéssel, szeretettel fogadta.

Merklin Tímea

Rácz Zoltánnal, az együttes vezetőjével beszélgettünk.

- Ön hogy emlékszik a szombathelyi fellépésekre?

- A Bartók Fesztivál és Szeminárium nagyon fontos volt az életünkben, volt egy idő, amikor minden évben ott voltunk két hétig: tanítottunk a kurzusokon, koncerteket adtunk. Előre látható, biztos pont volt az életünkben.

- Hogyhogy megszakadt ez a folyamat?

- Másfajta szerkesztési elvek érvényesültek a fesztivál előkészítésében, nem kaptunk felkérést az utóbbi években.

- Most mi adta az apropót a meghíváshoz?

- A közvetlen aktualitás az, hogy idén ünnepli a világ John Cage születésének 100. évfordulóját. Az együttesünk megalakulása óta folyamatosan előadja Cage műveit, behatóan foglalkoztunk az életművel. Az elmúlt húsz évben  1991-92-ben kezdtük  lemezre vettük Cage valamennyi ütőhangszerre írt művét. Az idei Bartók Fesztiválra egy teljes Cage-műsort hozunk, ütőhangszeres és zongorára írt darabjaiból.

- Volt személyes kapcsolatuk a zeneszerzővel?

- John Cage 1986-ban járt Szombathelyen, a Bartók Fesztiválon, ott találkoztunk. Nagyon szimpatizált azzal, amit csináltunk, érdeklődéssel figyelte. A kapcsolatból elmélyülő barátság lett, odáig menően, hogy 1991-ben új darabot komponált számunkra. Az ősbemutató Tokióban volt, 1992-ben, nagyon emlékezetes este volt.

- Mekkora hangszerparkkal érkeznek az idei szombathelyi Cage estre? Az Amadinda felszerelése önmagában is attrakció, mikor a színpadra felkerül sok-sok hangszerük.- Valóban sok hangszer lesz, köztük különleges hangszerek. Például a zongorát preparálva használjuk. A húrokat különböző eszközökkel tompítjuk, a hangját elváltoztatjuk. Különböző anyagokat használunk ehhez, textilt, csavarokat, gumidarabokat. Ez a hangzás nagyon jellemző Cage zenéjére. Számára a preparált zongora egy képzeletbeli ütőhangszeres együttesként funkcionált. A kottában precízen meg van adva, hogyan kell előállítani a preparációkat.

 

 - Azt írja például, hogy itt tégy egy gumidarabkát két bizonyos húr közé?

 - Igen.

 - Mennyi felkészülési időt kíván egy Cage-koncert? Hetek, hónapok?

- Ez egy nagyon komoly program, van olyan darab, amit 10-15 éve nem játszottunk. Hetekig készülünk majd a koncertre.

- Vajon mekkora erőfeszítés ez, hiszen az Amadinda idén is sokat utazik?

 Komoly feladat, de képesek vagyunk megoldani egyéb kötelezettségeink mellett is. Ebben az évben az Amerikai Egyesült Államokba, Pekingbe, Vilniusba és Szlovákiába is ellátogatunk. Általában évi 35-40 koncerten lépünk fel.

- Ha megszólítaná a szombathelyi közönséget az idei Bartók Fesztivál előtt, hogyan ajánlaná a koncertet?

- Ritkán adunk olyan koncertet, amelynek a programját egyetlen zeneszerző művei teszik ki. Egy olyan zeneszerzőtől fogunk játszani, aki egészen bizonyosan a legfontosabb zeneszerzők egyike volt XX. században, az ütőhangszeresek számára pedig talán a legfontosabb. Nagyon sokszínű este lesz. Bízom benne, hogy azok, akik évekkel ezelőtt szívesen látogatták a koncertjeinket, erre az estére is kíváncsiak lesznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!