Belföld

2012.03.29. 20:30

Az egyetem honlapján közzétette a Schmitt doktori címét visszavonó határozatot

A Semmelweis Egyetem szenátusa csütörtök este az egyetem médiaoldalán közzé tette azt a határozatot, amellyel a nap folyamán Schmitt Pál államfőt megfosztotta az 1992-ben megszerzett kisdoktori címétől.

MTI

Tulassay Tivadar, az egyetem rektora a szenátusi ülést követően tartott sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy 33 igen és 4 nem szavazattal döntöttek az államfő doktori címének visszavonása mellett.

A dokumentum szerint Schmitt Pál, mint egykori pályázó úgynevezett kisdoktori dolgozata nagy terjedelmű szövegazonos fordításon alapul, az egyetemi doktorátus megszerzésének feltételei közül a tudományos munka módszereinek alkalmazásával készített értekezés szakmai-etikai kritériumainak nem felelt meg, ezért dr. Schmitt Pál egyetemi tudományos fokozatát (dr. univ. címét) a Semmelweis Egyetem Szenátusa visszavonja.

Az államfővel kapcsolatos plágiumgyanú miatt felállított, a Semmelweis Egyetem által felkért tényfeltáró testület megállapításainak összefoglalóját az intézmény kedden a honlapján hozta nyilvánosságra. A tényfeltáró bizottság jelentése szerint a doktori eljárás hiányosságokkal ugyan, de formailag megfelelt az akkor még önállóan működő Testnevelési Egyetem gyakorlatának, az egyetem azonban szakmai hibát követett el, amikor a szövegazonosságokat nem tárta fel időben. Schmitt Pál Szöulban az MTI Hírcentrum tudósítójának szerdán úgy nyilatkozott: nem mond le a köztársasági elnöki posztról, és - mint közölte - számára a plágiumgyanút vizsgáló tényfeltáró bizottság végkövetkeztetése "egyfajta elégtétel".

Az államfő elmondta, egy pillanatig sem gondolta, hogy le fog mondani, mivel szerinte nem azért választották a köztársaság elnökének, hogy húsz évvel ezelőtt milyen kisdoktorit írt, hanem "valószínű más egyéb kvalitások miatt". Leszögezte: a munkáját "változatlan felelősséggel" végzi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!