Belföld

2009.11.11. 03:29

Az élvezkedő izgalom ideje

Rozmaring utca egy: már a cím is illatos, kóstolgatni való, illik egy pincészethez.

Nagy Ildikó

 

A házigazda öt éve telepítette első szőlőültetvényeit a Vashegy lankáira. A szőlőtermesztő szakmérnöki, mérnök-tanári és marketing szakmérnöki diplomával rendelkező, egykori kosárlabdázó családfő gyüttmentként , Tatáról került a megyébe. Ráadásul hajmeresztő mutatványra vállalkozott: a hagyományosan kékfrankos vidékre új, Magyarországon addig teljesen ismeretlen szőlőfajtákat telepített.

- Dornfelder, acolon, regent, cabernet dorsa - sorolja az újító és kísérletező szellemről árulkodó vállalkozása gyümölcseit. Persze a hagyományos fajtákat sem mellőzte: kékfrankost, merlot-t, zweigeltet, cserszegi fűszerest, chardonnay-t, sauvignon blanc-t, muskotályt is telepített ötvenhektáros birtokára.

És hogy mi a helyzet az újborral? Dr. Árva Pálék pincészetében egy pinot noir rozé lesz az első idei bor, ha minden jól alakul, jövő héten már palackozhatják.
- Vajon melyik a nagyobb izgalom? Amíg a tőkén van a szőlő, és aggódni kell a jég, a fagy és a többi veszedelem miatt, vagy amikor a pincében alakul az újbor?- faggatom a házigazdát.

- Az előző az aggódó, a mostani viszont már az élvezkedő izgalom - mondja dr. Árva Pál, aki vallja, hogy a jó bor születése az előjátékkal kezdődik, odakinn a dűlőben. A metszéssel, a növényvédelemmel, és az okos, körültekintő szürettel. Ő például komolyan veszi azt a szabályt, miszerint a fehér szőlőt a hajnali hűvösben, a kéket napközben, melegben kell leszedni a tőkéről, hogy ne vesszen kárba se az íz-, se az illatanyag. Fontos az is, hogy a próbaszüretkor ne csak a cukorfokot, hanem a savtartalmat is figyelje a gazda.

- A leszüretelt fürtök a zúzó-bogyózóba kerülnek, ahol a szemeket elválasztjuk a kocsánytól. A megroppantott szemeket aztán tartályba rakjuk, és ként adunk hozzá, majd fajtaspecifikus borélesztőgombákkal beoltjuk - meséli a szőlő útját a gazda. A héjon erjedést követi a préselés, majd irány a tartály, ahol az utóerjedés után megnyugszik a bor. Azután következhet a derítés, utána pedig a fejtés, amikor a már megnyugodott levet elválasztják a boraljtól. A szűrést egy természetes anyag, a kovaföld segíti. A kész bor végül tiszta tartályba vagy fahordóba kerül.

- A leszüretelt fürtök a zúzó-bogyózóba kerülnek, ahol a szemeket elválasztjuk a kocsánytól. A megroppantott szemeket aztán tartályba rakjuk, és ként adunk hozzá, majd fajtaspecifikus borélesztőgombákkal beoltjuk - meséli a szőlő útját a gazda. A héjon erjedést követi a préselés, majd irány a tartály, ahol az utóerjedés után megnyugszik a bor. Azután következhet a derítés, utána pedig a fejtés, amikor a már megnyugodott levet elválasztják a boraljtól. A szűrést egy természetes anyag, a kovaföld segíti. A kész bor végül tiszta tartályba vagy fahordóba kerül.

- Az a jó bor, amit úgy kóstolgatunk, hogy közben már a palackra kacsingatunk, mert innánk a következőt - jegyzi meg mosolyogva a borász, aki elkészítette Szent Márton borát. A díszes címkéjű, libasültekhez ajánlott merlot már csak a szőlő franciaországi származása révén is méltó arra, hogy Szent Márton nevét viselje. Amúgy a címke tanúsága szerint már a középkori jáki és pornói apátság misebora is a keresztesi pincékből került ki.

Élvezkedő izgalom ide vagy oda, bizony dr. Árva Pál tekintete is elkomorul, amikor a magyar - azon belül is a vasi - borok mostoha sorsáról beszélgetünk.

- Talán csak egy dologban tévedtem. Elhittem, hogy ha a szakmai hozzáértés és a lelkesedés adott, akkor ez bőven elegendő lesz. Hogy akkor talán a környékbeli szállodákban és éttermekben is helyük lesz a jó vaskeresztesi boroknak. De ez a mutatvány egyelőre - isten tudja, hogy miért - nagyon döcögősen halad - mondja.

Élvezkedő izgalom ide vagy oda, bizony dr. Árva Pál tekintete is elkomorul, amikor a magyar - azon belül is a vasi - borok mostoha sorsáról beszélgetünk.

- Talán csak egy dologban tévedtem. Elhittem, hogy ha a szakmai hozzáértés és a lelkesedés adott, akkor ez bőven elegendő lesz. Hogy akkor talán a környékbeli szállodákban és éttermekben is helyük lesz a jó vaskeresztesi boroknak. De ez a mutatvány egyelőre - isten tudja, hogy miért - nagyon döcögősen halad - mondja.

Élvezkedő izgalom ide vagy oda, bizony dr. Árva Pál tekintete is elkomorul, amikor a magyar - azon belül is a vasi - borok mostoha sorsáról beszélgetünk.

- Talán csak egy dologban tévedtem. Elhittem, hogy ha a szakmai hozzáértés és a lelkesedés adott, akkor ez bőven elegendő lesz. Hogy akkor talán a környékbeli szállodákban és éttermekben is helyük lesz a jó vaskeresztesi boroknak. De ez a mutatvány egyelőre - isten tudja, hogy miért - nagyon döcögősen halad - mondja.

Élvezkedő izgalom ide vagy oda, bizony dr. Árva Pál tekintete is elkomorul, amikor a magyar - azon belül is a vasi - borok mostoha sorsáról beszélgetünk.

- Talán csak egy dologban tévedtem. Elhittem, hogy ha a szakmai hozzáértés és a lelkesedés adott, akkor ez bőven elegendő lesz. Hogy akkor talán a környékbeli szállodákban és éttermekben is helyük lesz a jó vaskeresztesi boroknak. De ez a mutatvány egyelőre - isten tudja, hogy miért - nagyon döcögősen halad - mondja.

Élvezkedő izgalom ide vagy oda, bizony dr. Árva Pál tekintete is elkomorul, amikor a magyar - azon belül is a vasi - borok mostoha sorsáról beszélgetünk.

- Talán csak egy dologban tévedtem. Elhittem, hogy ha a szakmai hozzáértés és a lelkesedés adott, akkor ez bőven elegendő lesz. Hogy akkor talán a környékbeli szállodákban és éttermekben is helyük lesz a jó vaskeresztesi boroknak. De ez a mutatvány egyelőre - isten tudja, hogy miért - nagyon döcögősen halad - mondja.

- Talán csak egy dologban tévedtem. Elhittem, hogy ha a szakmai hozzáértés és a lelkesedés adott, akkor ez bőven elegendő lesz. Hogy akkor talán a környékbeli szállodákban és éttermekben is helyük lesz a jó vaskeresztesi boroknak. De ez a mutatvány egyelőre - isten tudja, hogy miért - nagyon döcögősen halad - mondja.

- Talán csak egy dologban tévedtem. Elhittem, hogy ha a szakmai hozzáértés és a lelkesedés adott, akkor ez bőven elegendő lesz. Hogy akkor talán a környékbeli szállodákban és éttermekben is helyük lesz a jó vaskeresztesi boroknak. De ez a mutatvány egyelőre - isten tudja, hogy miért - nagyon döcögősen halad - mondja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!