Belföld

2010.08.30. 13:43

Az MSZP harmincöt módosító javaslatot nyújt be a médiaalkotmányhoz

Az MSZP harmincöt módosító javaslatot nyújt be a sajtószabadságról és a médiatartalmak alapvető szabályairól szóló törvényjavaslathoz - mondta Mandur László szocialista országgyűlési képviselő hétfői budapesti sajtótájékoztatóján. Az MSZP egyebek mellett a médiaszabadság garanciális elemeit erősítené.

MTI

A törvényjavaslat még akkor sem tud jó lenni, ha a parlament elfogadja a szocialista módosító indítványokat, mert felszínes - jelentette ki a politikus, aki szerint a teljes előterjesztést vissza kellene vonni. Az MTI kérdésére közölte: ha a törvényt elfogadja az Országgyűlés, a szocialista párt az Alkotmánybírósághoz fordul.

Mandur László pártja módosító javaslatairól szólva elmondta: a médiaszabadság garanciális elemeit kellene sokkal precízebben rögzíteni és pontosabban fogalmazni, hogy ne legyenek benne bizonytalanságok.

Felhívta a figyelmet arra, hogy az Európai Unióban Magyarország - a határok nélküli televíziózás elvéből fakadóan - kötelezettséget vállalt arra, hogy a nemzeti szabályozást hozzáigazítja az uniós irányelvekhez. A sajtótájékoztatón kiosztották azt az uniós irányelvet, amely szerint - mint a képviselő kiemelte - az interneten megjelenő, médiatartalomnak nevezhető szolgáltatások jó része nem tartozik a szabályozás alá.
 
Elmondta, hogy módosító indítványaik beemelnének a szövegbe olyan fogalmakat, melyek hiányoznak a törvényjavaslatból. Példaként említette a szerkesztői felelősség és a műsorszolgáltató definícióját.

Mandur László tájékoztatása szerint módosító javaslataik bővítenék azok körét, akinek kötelessége segíteni a sajtó munkatársait. Javasolják továbbá, hogy a hálózati szolgáltatók ne legyenek felelősek a tartalomért.

Mint mondta, módosítanák azt is, hogy kinek a kötelessége helyi, országos vagy európai jelentőségű eseményekről tudósítani.

Lendvai Ildikó volt pártelnök - aki Mandur Lászlóval közösen jegyzi a módosító javaslatokat - azt emelte ki: a törvényjavaslat nem, hogy nem szélesíti a közönség jogát a tájékozódáshoz, hanem csorbítja azt.

A volt pártelnök felidézte azt a nyolc évvel ezelőtti eseményt, amikor a Fidesz és a polgári körök nagygyűlést rendeztek a Magyar Televízió Szabadság téri épülete előtt, szavai szerint "az ellenzék megszólalási szabadságának jogaiért és a sajtószabadságért". Mint mondta, akkor Orbán Viktor, a Fidesz elnöke azért hirdette meg ezt a nagygyűlést, mert úgy vélte, hogy a médiatörvény nem biztosítja kellőképpen az ellenzék egyenjogú fellépését a médiafelületeken. Lendvai Ildikó közlése szerint Orbán Viktor a 2002. augusztus 30-i nagygyűlésen azt javasolta, hogy a két közszolgálati csatorna közül legyen az egyik tisztán az ellenzéké.

A volt pártelnök példátlannak nevezte, hogy a közszolgálat feladatainak definíciójából kimaradt a hiteles, objektív és kiegyensúlyozott tájékoztatás. Mint rámutatott, a törvényjavaslat egyetlen kötelességet ír elő a közszolgálati médiumoknak, mégpedig bizonyos közösségek megőrzését a nyelv és a kultúra megőrzésének segítségével. 
 
A szocialista politikus újságírói kérdésre közölte: az MSZP-nek a kopogtató cédulák gyűjtésénél sehol nem volt problémája.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!