Belföld

2011.06.28. 19:16

Az ombudsman szerint nem volt egyeztetés

Jóri András adatvédelmi biztos kedden vitatta Navracsics Tibor közigazgatási miniszter előző napi, a szociális konzultációról szólva a parlamentben megfogalmazott állításait, és ismételten azt hangsúlyozta, hogy semmilyen előzetes egyeztetés nem történt vele a szociális kérdőívekről.

MTI

Az adatvédelmi biztos a személyét érintő állítások miatt bírósági úton érvényesíti jogait - olvasható az MTI-hez eljuttatott ombudsmani közleményben.
    
Navracsics Tibor hétfőn a parlamentben Novák Elődnek (Jobbik) a szociális konzultációval foglalkozó interpellációjára válaszolva azt mondta, hogy az adatvédelmi biztos nem fejezte ki ellenvéleményét az adatkezeléssel összefüggésben egyetlen egyeztetés során sem, "egészen addig, amíg meg nem tudta, hogy az adatvédelmi ombudsman pozíciója megszűnne az új alaptörvény értelmében és az új törvény értelmében, és egy hatóság jön létre helyette, azóta elkeseredett háborút folytat mindenfajta olyan adatvédelmi jogszabály ellen, amit ez a kormány ad".
   
"Van ez így, hogy a politika egzisztenciális érdekekre épül fel, van úgy, hogy valakinek a meghiúsult személyes karrierje az egész világképét átalakítja, de erre nem kellene tartós szakmai véleményt alapozni" - tette hozzá a miniszterelnök-helyettes.
   
Az adatvédelmi biztos és a kormányzat képviselői a kérdőív előzetes egyeztetésének kérdése kapcsán hetek óta vitában állnak; a témában Jóri András és Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője is több közleményt adott ki.
   
Az ombudsman honlapján (www.adatvedelmibiztos.hu) megjelentették a szociális konzultáció 2011 adatvédelmi biztosi vizsgálatának kronológiáját. Ebben az is olvasható: május 5-én Jóri András találkozott a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatal (KEK KH) elnökével, és jelezte, hogy az ügyben vizsgálatot indít. A kérdőívet nem mutatták meg neki, ugyanakkor azt közölték vele, hogy azon változtatás már nem lehetséges. A KEK KH képviselői nem közölték, hogy már határozatot hoztak a kérdőívek kézbesítéséről. Öt nappal később a hivatal kérelmére az adatvédelmi biztos nyilvántartásba vette az adatkezelést, ez azonban nem jelentette az adatkezelés jogszerűségének elismerését. Levelében a biztos jelezte, hogy az ügyben hivatalból vizsgálatot indít - írták.
   
Június 7-én az adatvédelmi biztos a vizsgálat eredményeire alapozva nyilvánosságra hozta állásfoglalását. Jóri András azt írta: álláspontja szerint sérti a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló törvény előírásait a szociális konzultáció keretében végzett adatkezelés, mert nem biztosítja az érintettek személyes adatok védelméhez fűződő jogát, ezért a beérkezett kérdőíveken szereplő személyes adatokat törölni kell.
   
Aznap a miniszterelnök szóvivője újságíróknak azt mondta: "személyes motivációk indokolhatják" az ombudsman állásfoglalását. Szijjártó Péter utalt arra: a szociális konzultáció megkezdése előtt a kormány által kijelölt KEK KH felvette a kapcsolatot az adatvédelmi biztos hivatalával, és vezetői több személyes egyeztetést folytattak az ombudsmannal és munkatársaival. Ezek során egyszer sem hangzott el kifogás a személyes adatok védelmével kapcsolatban - közölte a szóvivő.
   
Másnap, június 8-án Jóri András közleményt adott ki, amelyben azt írta: nem volt előzetes egyeztetés a szociális konzultáció kérdőívéről. Hozzátette, hogy a levelek kiküldése előtt egyetlen alkalommal, május 5-én találkozott vele a KEK KH vezetője, akinek a tájékoztatása szerint a kérdőíven ekkor már nem volt mód semmilyen változtatásra, ennek ellenére azt neki nem mutatták meg.
   
Szintén június 8-án Szijjártó Péter közleményében azt írta, összesen három alkalommal tájékoztatta a KEK KH az adatvédelmi biztost a szociális konzultáció kérdőívéről, annak megszemélyesítési módjáról és a feldolgozás menetéről. "Ezen alkalmakkor sem az adatvédelmi biztos, sem kollégái semmifajta kifogást nem jeleztek" - tette hozzá.
   
Június 9-én a KEK KH visszautasította Jóri András adatvédelmi biztos azon állítását, mely szerint ők nem egyeztettek volna vele a konzultáció folyamatával kapcsolatban a kérdőívek megszemélyesítéséről és a válaszok feldolgozásáról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!