Belföld

2010.05.07. 14:48

Baj van a tanárképzéssel

A tanárképzés komoly strukturális problémáiról, akár több kimaradó évfolyam veszélyéről is beszéltek a Debreceni Egyetem Tudományegyetemi Karok (DE-TEK) centrumának vezetői azon a pénteki konferencián, amelyen a tanárképzés helyzetét tekintették át.

MTI

Fábián István, a DE-TEK elnöke a konferencia megnyitóján elmondta: az ország jövője múlik azon, hogy megfelelő számú tanárt tudnak-e az egyetemek a pedagógusi pályára kiképezni. A DE júliusban hivatalba lépő rektora szerint együtt kell működni a pedagógusokkal annak kidolgozására, hogyan adható vissza a tanári pálya presztízse, társadalmi megbecsültsége.
   
Gaál István, a DE-TEK oktatási és tanárképzési elnökhelyettese úgy fogalmazott: a bolognai rendszerbe való áttérés nagy vesztesei a tanári szakok voltak, elsősorban az egyébként is nehéz helyzetben lévő természettudományoknál. Bizonyos szakokon szerinte akár négy évfolyam is kimaradhat végzett tanárok nélkül.
   
"Nem jókedvünkből, hanem muszájból vezettük be a kétszintű tanárképzést" - mondta az elnökhelyettes. Szerinte bizonyos szakokon vissza kellene állítani az osztatlan képzést, mert ha továbbra is csökken a tanári szakokra jelentkezők száma, akkor "nagyon nagy baj lesz".
   
A problémák között sorolta, hogy egy alapképzés után már kevesebben választják további tanulmányaik során a tanárképzést, a diákok más területek felé orientálódnak a mesterszakokon. Az is szerencsétlen - mondta -, hogy a felvételi tájékoztatókban alapképzések között válogatva nem lehet tanárszakot találni, sokan azt hiszik, hogy az adott intézményben nincs is ilyen képzés. Szintén problémás, hogy a hallgatók felének-harmadának, aki elvégzi az alapképzést, újabb felvételi tortúrán kell keresztülmennie, ha tanári mesterszakra akar jelentkezni - fejezte ki aggodalmait.
   
Gaál István szerint az egyetemnek párbeszédre van szükség az újonnan megalakuló kormánnyal strukturális korrekciókról, a tanárképző intézményekkel pedig arról, hogyan tudják ellátni az országot kellő számú, jól képzett tanárral.
   
A pénteki debreceni konferencián a DE partneriskolai szerződést kötött az egri Gárdonyi Géza Ciszterci Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiummal és a hajdúdorogi Szent Bazil Görög Katolikus Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Szakközépiskola és Diákotthonnal. Ezekben az iskolákban évek óta számos debreceni tanárszakos hallgató végez tanítási gyakorlatot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!