Belföld

2012.10.25. 16:29

Bajnai: az MSZP nélkül nem váltható le a rezsim, de a szocialisták egyedül nem képesek erre

Bajnai Gordon bővítené a napokban létrejött Együtt 2014 mozgalmat.

MTI

Bajnai Gordon úgy látja, ebben szükség van a demokratikus ellenzéki pártokra is. A volt miniszterelnök, a Haza és Haladás Egyesület vezetője a Népszabadság Online-nak adott interjúban azt mondta: az MSZP részvétele és támogatása nélkül nem váltható le a jelenlegi rezsim, de a szocialisták egyedül nem képesek erre.

A korábbi kormányfő a nol.hu-n csütörtökön megjelent interjúban elmondta: a Millával és a Szolidaritással létrehozott mozgalmuk nem akar konkurálni a meglévő pártokkal, céljuk azokat a választókat megszólítani, akiket a mai ellenzéki pártok nem érnek el.

"Mindenkivel, aki csatlakozni kíván, meg kell állapodnunk az új korszak elvi és erkölcsi alapjaiban, egy működő kormányprogramban", ami hónapokig tarthat - fejtette ki, hangsúlyozva, hogy feladatának egy erős, középen álló ellenzéki alternatíva létrehozását tartja. Szerinte aki most a pozíciók elosztásáról beszél, árt a kezdeményezésnek.

Az MSZP-hez fűződő viszonyáról a volt kormányfő azt mondta: a szocialista párt hibái közrejátszanak a 2010 előtti időszak kedvezőtlen megítélésben. De emlékszik az MSZP-nek arra az arcára is, amely képes volt az ország érdekének szolgálatára, amikor 2009-ben támogatta a szakadékból kivezető intézkedéseket.

Bajnai Gordon szerint az MSZP stabilizálta helyzetét a 2010-es vereség óta, és ma tisztább profilú, egységesebb, fegyelmezettebb, "jelentős középpárt". "Az MSZP részvétele és támogatása nélkül a rezsim nem váltható le, de ezt egyedül 2014-ben nem tudja megcsinálni. Még ha le is tudná váltani a kormányt, akkor is problémát okozna a rezsim felszámolása, az új korszak elindítása. Nem elég a sok választó, sokféle választó is kell. Az új korszak ugyanis nem alapulhat egyetlen párt programján, egyetlen világnézeten, különben kezdődik minden elölről" - magyarázta.

Az interjúban a Haza és Haladás Egyesület vezetője arról is szólt, hogy a Fidesz kormányzása alatt olyan rezsim épült ki, amely akkor is megtarthatja a hatalmat, ha a többség mást választ. Véleménye szerint azonban ha egyértelmű többség van a változás mellett, az üzenet azoknak, akik a vesztes oldalra kerülnek.

"Meg kell találni a módját a megegyezésnek. (...) Nem egyszerűen az ellenzéki oldalnak kell megegyeznie egymással, mert az csak a kormányváltáshoz elég. Azután Magyarország közepének is ki kell egyeznie egymással" - jelentette ki Bajnai Gordon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!