Belföld

2009.08.29. 17:13

Bajnai: épül az ország, múlik a válság, de ez fájdalmas döntésekkel jár

Gyöngyös - A válság ellenére épül az ország, ezt mutatja, hogy a kormány eddig 2800 milliárd forint fejlesztési keret felhasználásáról döntött és ebből 440 milliárdot már ki is fizettek - mondta Bajnai Gordon szombaton Gyöngyösön az újjáépülő Orczy kastély meglátogatása alkalmából tartott beszédében.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

A miniszterelnök kifejtette, hogy az építőiparban már érződik az élénkülés, hiszen az adatok szerint az utolsó hónapban 16 százalékkal növekedett a teljesítménye az előző év hasonló időszakáhozképest. Ezen tendencia és a makrogazdasági elemzések jelzik, hogy  az ország kezd a válság legnehezebb részén túljutni és elindul felfelé. "Persze mindez fájdalmas döntésekkel jár, előttünk van például egy nagyon nehéz költségvetés, ami a parlament elé kerül" - tette hozzá. 
    
Ugyancsak előttünk van néhány olyan döntés, amely mindenkit arra kényszerít, hogy legalább egy évig fokozott takarékosságra törekedjen. E takarékosságnak - húzta alá a kormányfő - már most látszanak az első gyümölcsei. Stabilabb és erősebb a forint, csökken a hitelkockázat, alacsonyabbak a kamatok, a munkanélküliség növekedése megállt. 
    
Hozzátette: az Út a munkához programban már legalább 90 ezren dolgoznak, ami egyben a munkanélküliséget is csökkenti. Mindent egybevetve csak munkával, összefogással lehet kitörni a válságból,hosszú távon csak azok az országok fejlődnek, amelyek a munkát helyezik a társadalmi megbecsülés központjába. 
    
Füköh Levente, a műemlék Orczy kastélyban berendezett Mátra Múzeum igazgatója arról beszélt, hogy az intézmény az idén elnyerte az Európa Nostra Kulturális Örökségvédelmi Szövetség nagydíját. Azelismerést a régi és az új építészet összhangjának megteremtésével vívta ki. Az évi 50 ezer látogatót fogadó múzeum fő épületének helyreállítására 1 milliárd forintot fordítottak uniós támogatás elnyerésével. Befejezés előtt áll a természettudományi kiállításnak is helyet adó pavilon felújítása, e célra 1,2 milliárd forint jutott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!