Belföld

2009.06.23. 11:06

Bajnai Izraelben: tanulni kell a múltból

Jeruzsálem - Bajnai Gordon szerint tanulni kell a múltból, hogy az soha ne ismétlődhessen meg, és ebben a kormány nagyon elkötelezett. A miniszterelnök erről hivatalos izraeli látogatása során beszélt újságíróknak, miután meglátogatta a Jad Vasem holokausztmúzeumot kedden Jeruzsálemben.

MTI

Bajnai Gordon megerősítette, hogy a Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel folytatott délelőtti megbeszélésükön szóba került a Jobbik tárnyerése. Véleménye szerint a kormány úgy tud tenni az ügyben, hogy támogatja a holokauszt tagadását tiltó törvény elfogadását és szándékuk az is, hogy minden demokratikus párttal összefogva karanténba zárják a szélsőséges eszméket.
    
Mint mondta, a Jobbik térnyerése nem elsősorban az antiszemitizmus erősödésének tudható be, hanem annak, hogy a nagy pártok nem találnak megoldást néhány alapvető problémára, amely az országot aggasztja. Felelős ebben kormány és ellenzék, mindenkinek dolga van azzal, hogy demokratikus, európai, elfogadható megoldásokat találjunk azokra a valós problémákra, amelyekre a Jobbik borzasztó és elfogadhatatlan megoldásokat kínál - vélekedett.
    
A magyar kormányfő délelőtti megbeszéléseivel kapcsolatban elmondta: már készülnek a 2011-ben esedékes soros magyar EU-elnökségre, amelynek ideje alatt létrejöhet egy izraeli-EU csúcsértekezlet.
    
Hangsúlyozta: Izrael és az Európai Unió közeledését semmiképpen nem ejtheti túszul a közel-keleti békefolyamat. Kiegyensúlyozott, segítő és előre mozdító álláspontot szeretnénk képviselni - fogalmazott. 
    
Bajnai Gordon a békefolyamattal összefüggésben azt is megjegyezte: tájékoztatatta az izraeli miniszterelnököt arról, hogy Magyarország üdvözli a két állam koncepciójának meghirdetését és támogató kíván lenni mindkét - izraeli és palesztin - irányban. A magyar miniszterelnök példaként említette, hogy szerveztek egy olyan kutatásfejlesztési-gazdasági együttműködést, amelyben palesztín, izraeli és magyar tudósok nanotechnológiai kutatást végeznek közösen Miskolcon, illetve Jeruzsálemben. Egy rákellenes gyógyszert kísérleteznek ki, de eközben létrejött egy palesztín és izraeli tudományos együttműködés is - hangoztatta.
    
A magyar kormányfő az MTI-nek elmondta: a megbeszélésen téma volt a gazdasági válság kezelése is.
    
Benjamin Netanjahu szerint - idézte fel - a magyar kormány cselekvési terve, amely az élőmunka terheit és a személyi jövedelemadót csökkenti - két-három éven belül beindítja a gazdasági növekedést.
    
Bajnai Gordon hozzátette: az izraeli miniszterelnök a bürokrácia csökkentését is fontos elemnek tartja a gazdasági válság kezelésében. Mint mondta, ezzel ő is egyetért, az Országgyűlés éppen hétfőn fogadta el az építési szakhatósági engedélyek kiadásának könnyítését és az elektronikus ügyintézésre való fokozatos áttérés lehetőségét megteremtő javaslatot.
    
A magyar miniszterelnök a nap folyamán felkereste a Jad Vasem holokausztintézetet, megtekintette a kiállítást, majd koszorút helyezett el az Emlékek Csarnokában arra a jelképes sírra, amely a második világháború hatmillió zsidó áldozatának állít emléket. Ezután fát ültetett a Jeruzsálem Erdőben.
    
Bajnai Gordon délután megnézte Jeruzsálem óvárosát, meglátogatott több zsidó és keresztény szent helyet is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!