Belföld

2011.10.21. 12:21

Balatonszárszó befogadná József Attila szobrát

Balatonszárszó kész befogadni József Attila szobrát - erősítette meg a település független polgármestere pénteken a sonline.hu-nak aznap elmondottakat.

MTI

Dorogi Sándor arra a hírre reagált, amely szerint a Kossuth- és Károlyi-szobor mellett az 1980-ban felállított József Attila-szobor is elkerülne az V. kerületi Kossuth Lajos térről, amely a tervek szerint visszakapja 1944 előtti "képzőművészeti arculatát".

"Ki más, ha nem Balatonszárszó lenne a befogadója József Attila szobrának" - mondta a polgármester az MTI-nek, arra utalva, hogy a költő többször vendégeskedett Etus nővére családjának szárszói házában, és 1937-ben a helyi vasútállomáson gázolta halálra egy szerelvény.

Közlése szerint 60 millió forintból épp most újítják fel a poéta emlékmúzeumát, amelynek átadását december végére tervezik. A ház kertjében, vagy akár a községben, egy másik helyen felállított József Attila-emlékműnél, illetve a róla elnevezett iskola környékén, ahol egyébként áll már egy József Attila-szobor, helye lehetne a Duna-parti alkotásnak - tette hozzá.

Dorogi Sándor arra kérdésre, hogy a szobor befogadásáról tárgyaltak-e már az erre illetékesekkel, azt mondta: olyan friss az információja, hogy erre még nem volt lehetősége. Reméli, hogy ez ügyben megkeresik az önkormányzatot, hiszen magától értetődik, hogy Balatonszárszón méltó helye lenne József Attila szobrának - fogalmazott a polgármester.

L. Simon László, az országgyűlés kulturális bizottságának elnöke a Kossuth tér átépítése kapcsán a Népszabadságnak korábban azt mondta: a térről elkerülő műalkotásoknak más, méltó helyet kell találni Budapesten, vagy vidéken.

Az Országgyűlés július 11-én fogadta el a budapesti Kossuth Lajos tér rekonstrukciójáról szóló határozatot, amelynek értelmében 2014. május 31-ig át kell alakítani a teret, amely így visszakaphatja 1944 előtti "képzőművészeti arculatát", a kormánynak pedig ugyaneddig az időpontig ki kell költöznie az Országház épületéből.

A kormány a Magyar Közlöny legfrissebb számában megjelent határozat szerint több mint másfél milliárd forintot csoportosított át a Kossuth Lajos tér rekonstrukciójának megkezdéséhez és az Országház homlokzata felújításának folytatásához.

Jószef Attila szobrának elszállítása ellen két ellenzéki párt, az MSZP és az LMP is tiltakozását fejezte ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!