Belföld

2009.06.21. 13:04

Békés rekord Stonehenge-nél: napforduló Nap nélkül

London - Rekordot döntött az idei nyári napforduló a délnyugat-angliai Stonehenge ősi köveinél, amelyek mellett soha nem látott tömeg ünnepelte békésen az északi félteke legrövidebb éjszakájának végét vasárnapra virradóra.

MTI


A nyári napfordulót és a leghosszabb nappalt ünneplik az emberek Stonehenge-nél, Salisbury közelében 2009. június 21-én hajnalban. A mintegy 35 ezer résztvevő ezúttal nem láthatták a kelő Napot, mert felhő takarta el az eget. A világörökség részét képező, körben felállított stonehenge-i kőépítményeket becslések szerint az i. e.3000 és az i. e. 1600 között készítették. (MTI/EPA/Jonathan Brady)

A Nap helyi idő szerint 4:58 órakor fel is kelt, ebből azonban a rendőrség által 36 500 fősre becsült tömeg - "druidák", napimádók, egyéb kultikus szerzetek, és az alkalmat csak egy jó bulira kihasználók - a felhős, hűvös angol csillagászati nyárkezdeten nem sokat látott.

A hangulat ennek ellenére szinte karneváli volt, a nagy erőkkel kivonult rendőröknek - akik előre figyelmeztették a látogatókat, hogy zéró toleranciára számítsanak bármiféle rendbontás esetén - nem akadt jelentősebb tennivalójuk.

A legalább négyezer évesnek gondolt - de sokak által ennél kétszer régebbinek tartott -, 20-30 tonnás kőtömbökből épített világhírű emlékmű az utóbbi harminc évben vált a kultikus gondolkodásúak gyülekezőhelyévé június 21-ének hajnalán. Akik itt évről évre összegyűlnek, azt abban a meggyőződésben teszik, hogy a koncentrikus sziklaköröket egy ősi napimádó szekta építette a nyári napforduló tiszteletére.
 
A szakértők ezt a lehetőséget sem zárják ki, de az utóbbi évek kutatásai feltárták, hogy Stonehenge valószínűleg nem egyszeri építkezés eredménye, hanem évszázadokon át folyamatosan bővítették, és biztos, hogy hosszú időn át temetkezési helyszínül is szolgált.

Mindez azonban nem nyugtalanítja a Stonehenge-nél évről évre összegyűlő tízezreket, akik kultikus fesztiválokkal, tábortüzekkel, pogány szertartásokkal ünneplik a napfordulót. Az események központi figurája az idén is "Artúr Pendragon király", az önjelölt újkori druida törzsfőnök - polgári nevén John Rothwell - volt, aki vasárnap a BBC-nek elmondta: nagyon jó hangulatban telt az idei ünnepség, még a rendőrök és a biztonságiak is kellemes napfordulót kívántak mindenkinek. 

A Stonehenge melletti napforduló-köszöntés nem volt mindig olyan békés piknik, mint most. A nyolcvanas években rendszeresen zavargások robbantak ki a jeles éjszakán a tömeg és rendőrök között. A legsúlyosabb összecsapás 1985-ben volt, amikor tucatnyian szenvedtek súlyos sérüléseket a csatában. A hatóságok akkor 15 évre teljesen betiltották a júniusi napfordulós szertartásokat, és 6,5 kilométeres tilalmi övezetet vontak minden év június 21-én az emlékmű köré. Az intézkedést csak 2000-ben vonták vissza.

Az idén a rendőröknek csak kisebb drogvétségek és ittasság miatt kellett közbelépniük; a vasárnapi összesítés szerint 37 személyt állítottak elő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!