Belföld

2010.12.06. 11:18

Belvíz: harmadfokú a készültség a Kis-Balaton környékén

Harmadfokú a belvízvédelmi készültség a Kis-Balaton déli öblözetében, a Nagykanizsa-Budapest vasútvonalat érintő szakaszon, valamint Zalaapáti környékén, ahol szántóföldeket és erdőket veszélyeztet a belvíz - tájékoztatta a Kis-Balaton Üzemmérnökség vezetője hétfőn az MTI-t.

MTI

Laki István közölte: az elmúlt 10-15 évben nem volt ekkora belvíz a Kis-Balaton környékén. Valamennyi szivattyútelep teljes kapacitással működik, naponta 400 ezer köbméter - hóból, esőből származó - vizet szivattyúznak át a Kis-Balatonba. A lefagyás most még "valamit segít a helyzeten", a szivattyútelepek még bírják a terhelést, de ha bekövetkezik az olvadás, várhatóan még rosszabb lesz a helyzet - tette hozzá.
   
Közlése szerint a szántóföldek Sávoly, Zalaapáti és Esztergályhorváti mellett vízben állnak, az erdőket 30-40 centiméteres víz lepte el, ami a "faállománynak sem tesz jót". 
   
A déli részen a tőzeges talajra épült Nagykanizsa-Budapest vasútvonal és az M7-es autópálya is a veszélyeztetett területen fekszik. A vasúti pálya mindkét oldalán 1-1,5 méter magasan áll a víz, a belvízvédelmi szakemberek mindent megtesznek azért, hogy ne kelljen sebességkorlátozást bevezetni. Az autópályánál is megjelent a belvíz, de ez nem veszélyezteti a közlekedést. 
   
A Kis-Balatonnál a bal parti öblözetben, Zalavár és Sármellék környékén, valamint Keszthely, Hévíz, Alsópáhok és Fenékpuszta területén másodfokú a készültség.

Nőtt az elöntött területek nagysága Hajdú-Biharban (képekkel)

 

OLDALTÖRÉS: Nőtt az elöntött területek nagysága Hajdú-Biharban (képekkel)

 

 

 

Két nap alatt ezer hektárral, 28 ezer hektárra nőtt a vízzel elöntött területek nagysága a Tiszántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság területén, és továbbra is csaknem az összes belvízvédelmi szakaszon készültség van érvényben - közölte Bara Sándor védelemvezető hétfőn az MTI-vel.

 

Tájékoztatása szerint az elöntött területek csaknem fele vetés és szántó, míg mintegy 10 ezer hektár rétet és legelőt borít víz. A területükön üzemelő 23 szivattyútelep egy nap alatt 4,7 millió köbméter belvizet emelt át tározókba, a védekezésen 134-en dolgoznak.

Elsőfokú készültség van érvényben a Berettyó-felső és a Kálló belvízvédelmi szakaszokon. Másodfokú készültséget rendeltek el a Tisza alsó, középső és felső szakaszán, a Kösely alsó és felső szakaszán, továbbá a Hamvas-Sárréti, az Alsó-Nyírvíz-Kati-éri és az Alsó-Nyírvíz-Nagy-éri belvízvédelmi szakaszokon. Legmagasabb, harmadfokú a készültség a Berettyó-alsó belvízvédelmi szakaszon - tette hozzá Bara Sándor.

 

Még mindig súlyos a belvízvédelmi helyzet Békésben

 

Míg mindig súlyos a belvízvédelmi helyzet Békésben, noha 24 óra alatt nem növekedett az elöntött területek nagysága - közölte a Körös-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság hétfőn az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint a megye 5.631 négyzetkilométeres területéből 43.800 hektár (438 négyzetkilométer) áll víz alatt, s ebből 13.630 hektár vetés, 15.960 hektár szántó, 6.610 hektár rét és legelő és 7600 hektár egyéb művelési ág alá tartozik.

 

Az igazgatóság 10 belvízvédelmi szakaszán az előző naphoz képest nem történt változás a riasztás mértékében, hétfőn hat szakaszon van érvényben harmadfokú és négyben másodfokú belvízvédelmi készültség.

A térségben működő szivattyúk egy nap alatt 8,4 millió köbméter vizet emeltek át a főbefogadó folyókba és csatornákba. Az átszivattyúzott víz mennyisége öt nap alatt megközelítette a 27 millió köbmétert.

Békésszentandrásnál például az állandó szivattyútelep mellé, a kapacitások növelése érdekében már 10 mobilszivattyút is üzembe helyeztek.

Az önkormányzatok védekezésében sem történt változás vasárnaphoz képest. A 27 védekező település közül nyolcban harmadfokú a készültség, például Szarvason, Muronyban és Telekgerendáson, 16-ban másodfok, míg háromban a legalacsonyabb szint mellett küzdenek az elöntések ellen.

A meteorológiai előrejelzések szerint a következő 24 órában területi átlagban 2 milliméter csapadékra lehet számítani.

 

Egyre több ingatlan kerül veszélybe Tápiószecsőn

Mintegy 150-200 lakóházat veszélyeztet a belvíz a Pest megyei Tápiószecső alacsonyabban fekvő területein - közölte a település polgármestere hétfőn az MTI-vel.

Bata József (Fidesz-KDNP) elmondta, hogy a 6300 lakosú Tápiószecső több mint tíz éve küzd a belvízzel. Korábban csak a Sági úti lakótelep házai kerültek rendre veszélybe, de mostanra a település más részein is áll a víz az ingatlanok alagsorában. Most 150-200 ház - a lakóépületek körülbelül tíz százaléka - van közvetlen veszélyben - tette hozzá a polgármester.

Elmondása szerint az önkormányzat mindent megtesz a probléma orvoslására, de pénzhiány miatt a csapadékvíz-elvezetésnek még csak a terve készült el - egy korábban beadott 80 milliós pályázatuk elbírálása folyamatban van -, és a csatornázás is várat magára. A csatornahiány miatt útépítési pályázatot be sem adhatnak, az önkormányzat által rendbe szedetett földutak többsége a sok csapadék miatt újra és újra tönkremegy - mondta Bata József.

A belvíz egyik oka, hogy a tápiószecsői horgásztó vízszintjét állandóan magasan tartják a tulajdonosok. Az önkormányzatnak eddig nem sikerült megegyeznie velük, ezért vízjogi engedélyük felülvizsgálatát kezdeményezték a hatóságoknál - magyarázta a polgármester.

Az elöntött alagsorokból lapátolják, szivattyúzzák a vizet, miközben a polgármester minden lehetséges fórumon segítséget kér. A falu ingatlanjainak altalaja egyre láposabb, iszaposabb, és az elértéktelenedést meg kell állítani - közölte Bata József.

Éves rekordot mérnek Pest megyében

 

OLDALTÖRÉS: Éves rekordot mérnek Pest megyében

 

 

 

Még a kiemelkedően csapadékos június után sem volt akkora a belvízzel elöntött területek nagysága Pest megyében, mint most, jelenleg ötezer hektár áll víz alatt - közölte a Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (KDV-KÖVIZIG) igazgatója hétfőn az MTI-vel.

Baross Károly elmondta, hogy a Közép-Duna-völgy térségére az év folyamán a sokévi átlagot jelentősen meghaladó csapadék hullott, ami annyira telítette a talajt, hogy az már az utóbbi időben esett újabb  csapadékot nem tudta befogadni. A régióban jelenleg ötezer hektár áll víz alatt - ennek közel fele szántó. A belvízzel elöntött terület nagysága lényegesen meghaladta az idén mért korábbi értékeket, s elérte az eddig észlelt legnagyobb „elöntés” 50 százalékát - fűzte hozzá az igazgató. Az igazgatósághoz tartozó térségben júniusban és júliusban például „csupán” 3700 hektáron védekeztek a belvíz ellen, s az elöntött terület nagysága szeptember végén sem haladta meg a 4000 hektárt.

A belvízmentesítés érdekében a Ráckevei- (Soroksári-) Duna mentén másodfokú, az Észak-Duna-völgyi szakaszon első fokú készültség van érvényben. Az előbbi térségben a lakott területek megóvása érdekében fokozott mértékben üzemeltetik a ráckevei, a szigetbecsei és a dömsödi szivattyútelepeket, míg a Duna északi völgyében vízkormányzással igyekeznek levezetni a felgyűlt belvizet.

A belvízelvezetés elősegítését szolgálja a Ráckevei-Duna vízszintjének,  a növény- és állatvilág életfeltételeit is figyelembe vevő fokozatos csökkentése is. A belvízzel borított területek felmérését nehezíti, hogy az utak átáztak, illetve a térséget hó borítja - közölte Baross Károly.

Folyamatosan szivattyúzzák a vizet több balatoni településen

 

OLDALTÖRÉS: Folyamatosan szivattyúzzák a vizet több balatoni településen

 

 

 

Balatonboglár, Balatonfenyves és Balatonkeresztúr egyes területein folyamatosan szivattyúzzák a vizet, amely néhol melléképületeket, garázsokat és pincéket öntött el, de lakott épületrészekben, üdülőkben eddig nem okozott kárt - közölte Heizler György, a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője hétfőn az MTI-vel.

A Balaton vízállása az elmúlt napokban tovább emelkedett, hétfőn a siófoki vízmércén 123 centimétert mértek, ami 13 centiméterrel meghaladja az úgynevezett maximális üzemi vízszintet.

Heizler György beszámolója szerint a legkritikusabban érintett településrészeken a Balaton magas vízállása és a magas talajvíz miatt nincs értelme az elöntött pincékből kiszivattyúzni a vizet, mert a víz újra befolyik.

A somogyi tűzoltóság és katasztrófavédők átcsoportosították a hétvégén a nagyobb teljesítményű, tartalék szivattyúikat a Balaton délnyugati részére, így jelenleg el tudják végezni a munkát.

Az igazgató kitért arra, hogy a meteorológiai előrejelzés szerint a következő napokban nem várható olyan mennyiségű csapadék, amely súlyosbítaná a helyzetet. Azt azonban csak remélni lehet, hogy nem lesz erősebb északi szél sem, amely "újrarendezné" a sürgős feladatokat a tó déli partjainál - tette hozzá Heizler György.

Közlése szerint a belvízveszély szempontjából nem okoz gondot, ha elkezdenek befagyni a vizek. A Balaton védműveiben, a part menti közterületeken, a kikötőkben azonban komoly károkat okozhat a jegesedés a tó szokatlanul magas vízszintje miatt. A helyzetet súlyosbíthatja, hogy a parti védőművekben a nyár eleji viharok idején 500-600 millió forintos kár keletkezett, ezeket forrás híján csak kis mértékben tudták helyrehozni az érintett önkormányzatok.

A magas talajvíz és a vízműhálózatba illegálisan bekötött csapadékvíz-elvezetések miatt egy hete előfordult, hogy több szennyvízcsatornából szennyezett víz tört fel a Balaton körül. A szivattyúzás és Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. intézkedései nyomán ez a probléma megszűnt, szennyvíz nem jutott a Balatonba - mondta Heizler György.

Rendkívüli belvízre kell számítani ezen a télen

 

OLDALTÖRÉS: Rendkívüli belvízre kell számítani ezen a télen

 

 

 

A hét közepén a leginkább veszélyeztetett területeken felmelegedés és további tíz-húsz milliméter csapadék várható, ami tovább növeli a belvízzel elöntött területek nagyságát. Ezen a télen rendkívüli belvízre kell számítani - közölte az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) hétfőn az MTI-vel.

Időszakosan enyhít a helyzeten a hétvégi lehűlés, így az elöntések nagy része le fog fagyni, de mivel a talajok már teljesen telítettek, az elkövetkező időszakban is minden további csapadék ott marad majd a területen.

Az OMIT közleménye szerint a következő két napban a lehulló csapadék mennyisége a Felső-Duna vízgyűjtőjén eléri a 15-25 millimétert. Ugyanennyi várható a Zagyvától a Hernádig terjedő északi, illetve a Szamostól a Körösökig terjedő keleti vízgyűjtőkön is. Az előrejelzések szerint a legtöbb eső a Felső-Tisza és a Bodrog környékén várható.

A felmelegedés miatt várható, hogy a vízgyűjtők alacsonyabb részein felhalmozódott hó elolvad, valamint az újabb esők tovább ronthatják a jelenleg kialakult árvízi és belvízi helyzetet - hangsúlyozták.

A múlt héten átlagosan húsz-negyven milliméter csapadék hullott le az ország területén, ennek hatására jelentősen megnőtt a belvízzel borított területek nagysága. Jelenleg 249 ezer hektárt borít belvíz, amiből 136 ezer hektár vetés-szántó, további mintegy 400 ezer hektár pedig vízzel teljesen átitatott, mezőgazdasági művelésre alkalmatlan terület. (A múlt hét közepén mintegy 168 ezer hektár állt víz alatt.)

A 47 víztározóban már több mint 55 millió köbméter belvizet tárolnak. A folyókon is jelentős vízszintemelkedések kezdődtek, így 783 kilométernyi védvonalon van készültség - írták.

Belterületen 130 település védekezik, Báránd, Földes, Csökmő, Mezősas, Újiráz, Abony, Örményes, Csanádpalota, Csanytelek, Szarvas, Murony, Gyomaendrőd, Kétsoprony, Kamut, Mezőberény és Telekgerendás harmadfokú készültséggel.

Külterületen 11 környezetvédelmi és vízügyi igazgatóság - Budapest, Baja, Székesfehérvár, Pécs, Szombathely, Nyíregyháza, Miskolc, Debrecen, Szolnok, Szeged és Gyula - területén 65 szakaszon van érvényben belvízvédelmi készültség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!