Belföld

2009.12.12. 12:20

Botrány a zalaegerszegi színházban

Pénteken este Gogol A revizor című darabját láthatta a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház közönsége, ám az előadás végén váratlan dolog történt: Farkas Ignác színművész egy tiltakozó kiáltványt olvasott fel, melyben a közelgő igazgató választással kapcsolatban arra kérte a közgyűlést, hogy a józan ész és a szakmaiság mellett tegyék le a voksukat.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András


Laptársunk, a Zalai Hírlap beszámolója szerint színészek az elmúlt hetekben lezajlott pályázati folyamat miatt emelték fel szavukat. A társulat, a színház közalkalmazotti tanácsa, a színház dolgozói szakszervezete, valamint az előadóművészeti törvényben meghatározott szakmai bizottság  (tagok: dr. Gyimesi Endre polgármester, Gyutai Csaba alpolgármester, Vajda Márta a Magyar Színházi Társaság titkára, Balikó Tamás a Pécsi Nemzeti Színház igazgatója, Csikos Sándor a debreceni Csokonai Színház színművésze, Szikora János az Új Színház igazgatója, Nagyné Varga Melinda az OKM Művészeti Főosztály vezetője, a színház közalkalmazotti tanácsának, valamint a szakszervezetnek egy-egy képviselője) ugyanis  egyöntetűen Tucsni András pályázatát tartotta jobbnak. A zalaegerszegi önkormányzat kulturális bizottsága zárt ülésén viszont ezzel éppen ellentétes döntés született: Besenczi Árpádot javasolják első helyen direktornak .

Farkas Ignác a társulat nevében megfogalmazta meggyőződésüket, miszerint nem szakmai, hanem politikai alapon születő döntés van készülőben.  Tette ezt annál is inkább, mert kiderült, hogy a bizottságban Zalaegerszeg polgármestere, dr. Gyimesi Endre és Gyutai Csaba alpolgármester szavazott csak Besenczi mellett. Mint Török Zoltán képviselőtől, a bizottság elnökétől akkor megtudtuk, ők  Besenczi Árpád elképzeléseit látták meggyőzőbbnek, s a változás irányába mutatónak. Ő hét igen szavazatot kapott a tíz jelenlévőtől, Tucsni kettőt.


A Jászai-díjas művész által felolvasott kiáltvány arra kérte a  közgyűlést, hogy a józan ész és a szakmaiság mellett tegyék le a voksukat. A színművész hozzátette:  végvári vitézként nem fogadhatjuk el, hogy az emberekkel – elhivatottságuk ellenére – bármit megtehessenek.

A drámai hangú tiltakozást december 17-ig minden előadás előtt felolvassa egy színművész. 


További részletek itt!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!