Belföld

2012.01.16. 17:21

Bulvárkacsa a Schmitt-ügy Szijjártó szerint

A miniszterelnök szóvivője szerint minősíthetetlen "bulvárkacsa" a Schmitt Pál köztársasági elnökkel szemben felmerült plágiumgyanú. Hétfőn petíciót nyújtott be hét doktorandusz hallgató a doktori disszertációt illető plágiumgyanú kivizsgálásáért.

MTI

Szijjártó Péter hétfőn a TV2 Mokka című műsorában úgy fogalmazott: méltatlannak tartja, hogy "egy ilyen bulvárkacsába próbálják belekeverni a köztársasági elnököt".

Mint mondta, szerinte kissé gyanús és meglehetősen furcsa az ügy időzítése, hiszen egy nappal azután került nyilvánosságra ez a "bulvárkacsa", hogy az államfő a diplomáciai vezetőknek tartott fogadáson nagyon határozottan kiállt Magyarország mellett, a támadásokkal szemben.

Arra a kérdésre, hogy Orbán Viktor miniszterelnök beszélt-e az ügyben Schmitt Pállal, a szóvivő azt válaszolta: a kormányfő és az elnök rendszeresen egyeztet, de arról nem tud, hogy erről a kérdésről szót ejtettek volna.

A hvg.hu szerdán azt írta, hogy Schmitt Pál köztársasági elnök doktori disszertációjának nagy része megegyezik egy bolgár sportkutató tanulmányával. Mint írták, az államfő 215 oldalas doktorijának legnagyobb része, mintegy 180 oldal Nikolaj Georgiev francia nyelvű munkájának többnyire szó szerinti fordítása és átvétele, ami felveti a plágium gyanúját. A Köztársasági Elnöki Hivatal visszautasította a plágiumvádat.

A TV2 hétfő reggeli műsorában a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) folytatandó tárgyalásokról szólva Szijjártó Péter azt mondta, Magyarország és az IMF céljai közösek: ahogyan azt a valutaalap is elvárja a programjaiban részt vevő országoktól, úgy a magyar kormány is szigorú költségvetési politikát folytat, három százalék alatti hiányban érdekelt, és a kabinet is növekedést szeretne.

Az EU magyar törvényekkel kapcsolatos kifogásait érintően a miniszterelnök szóvivője úgy fogalmazott: az Európai Unió az egyik legklasszikusabb demokratikus szervezet, vagyis nem diktátumokban gondolkodik, hanem - "minden bizonnyal" - érveket sorakoztat majd fel a javaslatai mögé.


Plágiumgyanú: doktorandusz hallgatók petíciója az ügy tisztázásáért

Petíciót nyújtott be hét doktorandusz hallgató a Schmitt Pál köztársasági elnök doktori disszertációját illető plágiumgyanú kivizsgálásáért.

A Semmelweis Egyetem rektorának, a nemzeti erőforrás miniszternek és a Magyar Tudományos Akadémia elnökének címzett beadványt a hallgatók a peticiok.com-on publikálták hétfőn.
A Semmelweis Egyetem korábbi közleményére reagálva azt írják: "az eljárás szabályos volta nem függ össze a munka eredetiségével, ezért a plágium gyanúját csak tisztességes, alapos és mindenre kiterjedő vizsgálat - tehát a különböző szövegek gondos, szakértő összehasonlítása - után vethetjük el".
Úgy érvelnek: ha egy ilyen, bizonyítékokkal alátámasztott váddal nem foglalkoznak, azzal a magyar tudományos élet intézményeit hiteltelenítik el. Ez véleményük szerint akár oda is vezethet, hogy a jövőben a magyar kutatók munkáit külföldön gyanakvással fogadják.
   
A hvg.hu múlt szerdán azt írta, hogy Schmitt Pál köztársasági elnök 1992-es doktori disszertációjának nagy része megegyezik egy bolgár sportkutató tanulmányával: a 215 oldal legnagyobb része, mintegy 180 oldal Nikolaj Georgiev francia nyelvű munkájának többnyire szó szerinti fordítása és átvétele, ami felveti a plágium gyanúját.
A Köztársasági Elnöki Hivatal visszautasította a plágiumvádat.
   
Tóth Miklós, a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Karának dékánja az MTI-nek múlt pénteken küldött közleményében úgy foglalt állást: nincs ok azt feltételezni, hogy nem kellően megalapozott döntést hozott az a bizottság, amely húsz évvel ezelőtt elbírálta Schmitt Pál doktori disszertációját, a kisdoktori cím kiadása az általános eljárásrendnek megfelelően, szabályszerűen történt, a szakértők szerint az értekezés tartalma megfelelt az akkori követelményeknek.


MSZP: elégtelen az elnöki hivatal magyarázata

A Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) magyarázatát és a Semmelweis Egyetem dékánjának e tárgyban született közleményét is elégtelennek, elfogadhatatlannak tartja az MSZP az államfő plágiumügyében.

Balogh András, a szocialista párt elnökhelyettese hétfőn sajtótájékoztatón elmondta: reméli, hogy Schmitt Pál cáfolni tudja a vele szemben felhozott gyanút és tisztázza magát a tekintélyét súlyosan sértő vádak alól, s ezért a köztársasági elnök mielőbbi megszólalását sürgette.
Hangsúlyozta, hogy a plágiumügyet nem jogi, hanem erkölcsi és ebből következően politikai ügynek tekintik.   
   
Az MSZP-s politikus kiemelte, a tudományos életben a legnagyobb bűn a plágium, más szellemi teljesítményének kisajátítása, ha pedig az államfő doktori disszertációjáról bizonyosodik be, hogy javarészt más írta, az rombolja a közerkölcsöt, a tudományos teljesítmények presztízsét és az ország nemzetközi megítélését is.
   

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!