Belföld

2011.12.07. 18:41

Cenzúra? - Miért takarták ki az egykori főbírót az MTV-ben?

Az MTV-ben megpróbálták eltüntetni azokat a nyomokat, amik segíthetnének kivizsgálni, hogy pontosan miért és hogyan történt Lomnici Zoltán egykori főbíró kitakarása a szombati köztévés híradókban - írja az Index. A portál információ szerint a köztévés belső vizsgálatot a Cohn-Bendit riportot meghamisító Papp Dániel vezetheti.

Vas Népe

A szombat esti 6 órás Duna TV Híradóban, majd a félnyolcas MTV Híradóban úgy tudósítottak Tőkés László és Lomnici Zoltán sajtótájékoztatójáról, hogy a Tőkés háta mögött álló Lomnicit kiretusálták.

Az MTV videótárába azonban nem ugyanazt a riportot tették fel, ami a Duna TV-n és az MTV-n adásba került, hanem az eredeti muster kazettáról újra bevágták a kitakarás nélküli verziót, így viszont az interjúrészletnél nem látható a MTV-s, illetve Duna TV-s logó.

 

 

A Duna TV-ben ezt viszont nem tudták technikailag megtenni, így maradhatott fent az interneten a Lomnici arcát kibluröző verzió, a nagy maszatolás egyetlen bizonyítékaként. Elkezdődtek a kivizsgálások, mellébeszélések állítólag az MTV Híradójának aznapi felelős szerkesztője már kitakarással vette át az anyagot,  adásba kerüléskor látta először. Ezután indult meg a lavina, mely a kitakarás nyomait szerette volna eltüntetni.

Szabó László, az MTVA kommunikációs igazgatója kedden este az ATV Egyenes beszéd című műsorában azt állította, olyan utasítás, hogy ki kell takarni Lomnici Zoltánt, nem született, és nem születhetett.

Ugyanakkor Tőkés László és Lomnici Zoltán sajtótájékoztatóján részt vevő újságírók arról számoltak be, hogy a tudósítást készítő MTI Hírcentrum munkatársai megkérték Lomnici Zoltánt,  álljon félre amikor Tőkés Lászlóval interjúznak, "ám Tőkés mintha tudta volna, hogy mire megy ki a játék, direkt felszólította Lomnicit, hogy  maradjon " - írja az Index.

A Televíziósok és Filmkészítők Független Szakszervezetének tudomása szerint a hírterületen dolgozók naponta tudnának beszámolni arról, hogy készülnek a
"megrendelt" anyagok, miként lesz félreértelmezett kormányszolgálat a közszolgálatból, miért nem kerülnek be a magyar nézőket érdeklő fontos események a híradókba, miért készülnek sorozatban a hitelminősítőkkel foglalkozó riportok, vagy korábban a magán nyugdíjpénztárak gyakorlatát pellengérre állító anyagok. Miként lesznek kizárólagos hírforrásalapjai egyes politikailag elkötelezett médiumok" - áll a szakszervezet levelében.

Elképzelhető, hogy a kitakarásra nem adtak felsőbb utasítást, viszont a kirúgások miatt félelemben élő dolgozók már "túlteljesítik" az általános kéréseket is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!