Belföld

2010.01.13. 19:50

Csempészeket és általuk megvesztegetett rendőröket ítéltek el

Hat rendőrre és két csempészre szabott ki börtönbüntetést szerdai jogerős ítéletével a Debreceni Ítélőtábla; a bűnszervezet tagjai Ukrajnából szállítottak illegálisan Magyarországra cigarettát és szeszt - közölte Koszta János, az intézmény sajtótitkára az ítélethirdetést követően az MTI-vel.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Négy csempész és az általuk megvesztegetett nyolc rendőr összesen hét bűncselekményben vett részt 2004 és 2007 között. Az egyaránt a Tiszavasvári Rendőrkapitányság állományába tartozó rendőrök közül három, valamint az egyik csempész büntetése már első fokon jogerőre emelkedett. 

A három év börtönbüntetésre ítélt K. László elsőrendű vádlott két társával - S. Sándorral és O. Bélával, akiket négy, illetve két év és nyolc hónapra ítéltek el - együtt 100 ezer forint ellenében eltekintett az intézkedéstől, amikor magyar zárjegy nélküli cigarettát találtak egy autósnál közúti ellenőrzéskor. A vesztegetéssel gyanúsított autóst egy év börtönbüntetésre ítélték.    

K. László számlájára írták továbbá azt is, hogy segített egy testvérpárnak eltüntetni nagy mennyiségű tiszta szeszt, továbbá gázolajat és lőfegyvert azáltal, hogy előre figyelmeztette őket házkutatásokról és közúti ellenőrzésekről.

A harmadrendű vádlott, S. Sándor két további közúti ellenőrzéskor is megvesztegethetőnek bizonyult, csakúgy, mint másodrendű vádlott társa, B. András. Mindkét alkalommal nagy mennyiségű csempészett cigarettát engedtek tovább közúti ellenőrzéskor. Az első esetben a csempészeknek ez 257 karton cigarettába, másodszorra ugyanazoknak 1500 amerikai dollárba és egy-egy üveg vodkába került.

N. Levente ötödrendű vádlott több esetben is tudott arról, hogy korábban elítélt csempész ismerősei hol és mikor szállítanak cigarettát, de nem intézkedett velük szemben, illetve belső rendőrségi információkkal látta el őket. Rá a bíróság egy év felfüggesztett börtönt szabott ki.

A hatodrendű vádlott G. Tamásra egy év börtönbüntetést szabtak ki. Ő csempészett cigarettát vásárolt több ízben is, amelyet Budapesten akart értékesíteni, de egy ellenőrzéskor az egyik csempész lebuktatta. Két csempészt jövedéki orgazdaság és hivatali vesztegetés miatt egy, illetve másfél év börtönbüntetésre ítélt a Debreceni Ítélőtábla.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!