Belföld

2012.04.19. 11:22

Damu Rolandnak meg kellett kezdenie börtönbüntetése letöltését

A Fővárosi Törvényszék csütörtöki végzésével elrendelte a Damu Rolanddal szemben jogerősen kiszabott négy év hat hónap szabadságvesztés azonnali megkezdését.

MTI

Damu Rolandnak meg kellett kezdenie börtönbüntetésének letöltését. A Fővárosi Törvényszék csütörtöki végzésével elrendelte a sorozatszínésszel szemben jogerősen kiszabott négy év hat hónap szabadságvesztés azonnali megkezdését, megállapítása szerint ugyanis a kórházi kezelés indoka valótlan, az kizárólag azt célozta, hogy az ítéletet ne lehessen végrehajtani.

A törvényszék a honlapján megjelent, Póta Péter sajtószóvivő által jegyzett közleményben azt írta: a végzés nem jogerős, de előzetesen végrehajtható.

Utalt arra: a Fővárosi Törvényszék 2012. március 20-án kihirdetett jogerős ítéletét követően intézkedést rendelt el a büntetés végrehajtásának biztosítására, ennek keretében arra kötelezte D. Roland elítéltet, hogy kétnaponta jelentkezzen a lakhelye szerint illetékes kerületi rendőrkapitányságon.

A sorozatszínész védője 2012. április 4-én beadványt juttatott el a bírósághoz, mely szerint D. Roland állandó kórházi orvosi kezelés alatt áll, ezért nem tud eleget tenni a fenti kötelezettségének. A bíróság a beadvány ellenőrzésére igazságügyi orvos szakértőt rendelt ki az ügyben.

Mint írták, az orvos szakértő megállapította, hogy az elítélt nem szenved az életét közvetlenül veszélyeztető betegségben, és kórházi felvétele is alapos ok hiányában, valamint orvosi szempontból szükségtelenül történt.

A bíróság erre tekintettel megállapította, hogy "a kórházi kezelés indoka valótlan, orvosi ok hiányában a kórházi tartózkodása kizárólag a szabadságvesztés büntetés végrehajtása alóli kibúvást célozza".

"Mivel az elítélt a biztosítási intézkedés szabályait a fenti okok alapján tehát többször megszegte, a másodfokú bíróság a kiszabott szabadságvesztés végrehajthatóságát nem látta biztosítottnak" - áll a közleményben.

A Blikk csütörtökön azt írta: pszichiátriáról, bilincsben szállították a Nagy Ignác utcai börtönbe a színészt. Damu Roland önként nem jelentkezett a rendőrségen, ezért volt szükség a kényszerre.

Damu Roland sorozatszínészt március 20-án jogerősen négy év hat hónap börtönbüntetésre ítélte erőszakos közösülés és más bűncselekmények miatt a Fővárosi Törvényszék, valamint 5 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától.

A bíróság jogerős döntésével megváltoztatta a Pesti Központi Kerületi Bíróság tavaly szeptemberben hozott elsőfokú ítéletét. Első fokon hat év börtönre ítélték és hat évre eltiltották a közügyektől a sorozatszínészt, akit akkor súlyos testi sértésben, erőszakos közösülésben és személyi szabadság korlátozásában találtak bűnösnek. A törvényszék jogerős ítéletében a személyi szabadság kétrendbeli megsértésében, testi sértés bűntettének kísérletében és erőszakos közösülés bűntettében találta bűnösnek Damu Rolandot.

Damu Roland ügyvédje az ítélet kihirdetése után elmondta, hogy az ítélet kézhezvétele után eljárásjogi és "anyagi

jogi hiányosságok" miatt a Kúriához fordulnak, és benyújtják a rendkívüli perújítási és felülvizsgálati kérelmüket.

A törvényszék jogerős döntése szerint Damu Roland a börtönbüntetés letöltésének megkezdéséig a bíróság engedélye nélkül nem hagyhatta el Budapest területét, és kétnaponta jelentkeznie kellett a XI. kerületi rendőrkapitányságon. Ez utóbbi döntés ellen Damu Roland és ügyvédje fellebbezett, ám ennek nincs halasztó hatálya.

Póta Péter, a Fővárosi Törvényszék sajtószóvivője az MTI-hez április 5-én eljuttatott közleményében azt írta, hogy megküldték az elítélt ismert címeire a szabadságvesztés megkezdésére szólító felhívást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!