Belföld

2009.12.27. 21:07

Delta-Northwest robbantási kísérlet: újabb incidens a detroiti járaton

Egyelőre nincs arra utaló jel, hogy az amerikai utasszállító repülőgép ellen merényletet megkísérlő nigériai fiatalember szélesebb körű terrorista összeesküvés résztvevője lett volna - közölte vasárnap az amerikai belbiztonsági miniszter.

MTI

Újabb incidens történt a Delta-Northwest detroiti járatán

 Újabb incidens borzolta a kedélyeket vasárnap a Delta-Northwest amerikai légitársaság Amszterdamból Detroitba tartó járatán, vagyis azon a járaton, amelyet karácsony első napján egy nigériai fiatalember fel akart robbantani. A CNN beszámolója szerint megint csak egy nigériai utas okozott bonyodalmat azzal, hogy miután több mint egy órát töltött el a mosdóban, magáról megfeledkezve üvöltözött nem sokkal a leszállás előtt. A gép kapitánya rendkívüli intézkedéseket kért a detroiti légikikötő biztonsági szerveitől, amelyek ennek eleget is tettek. 
 
A gép 255 utassal a fedélzetén rendben leszállt, a dühöngő férfit pedig őrizetbe vették. 

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) emberei később közölték, hogy a férfinél nem találtak semmi olyan eszközt, vagy robbanószert, amellyel ártani tudott volna. A biztonsági intézkedéseket lefújták - közölték a repülőtéri illetékesek. 
 
A televíziós képsorok tanúsága szerint a detroiti repülőtér leszállópályájának végén álló Airbus A300-as típusú repülőgépet mentők, tűzoltóautók és rendőrségi járművek vették körül. Az utasokat buszokkal szállították el. A betonon felsorakoztatott poggyászokat nyomkereső kutyák szaglászták.

Abdulmutallab vélhetően nem volt szélesebb összeesküvés részvevője

Barack Obama amerikai elnök közben utasítást adott a terroristagyanús személyek kiszűrését célzó biztonsági eljárások felülvizsgálatára. Janet Napolitano belbiztonsági miniszter a CNN hírtévének elmondta: jóllehet szélesebb körű összeesküvésre nincs bizonyíték, az amerikai hatóságok nyilvánvalóan továbbra is vizsgálják, hogy az al-Kaida nemzetközi terrorista hálózatnak volt-e köze az incidenshez.
 
Umar Farouk Abdulmutallab - az amerikai hatóságok feltételezése szerint - pénteken megpróbálta felrobbantani a Delta-Northwest légitársaság egyik Airbus A330-as utasszállító repülőgépét, amely Amszterdamban szállt fel és Detroitba tartott. Abdulmutallabot - aki a merényletkísérlet során súlyos égési sérüléseket szenvedett - az utasok és a személyzet tagjai legyűrték, miután észrevették, hogy valamit meggyújtott.

Napolitano megjegyezte, nem merült fel bennük annak gyanúja, hogy az amszterdami repülőtéren hiányos lett volna a nigériai férfi biztonsági átvilágítása. A miniszter az ABC tévécsatornának nyilatkozva hozzátette: bár az amerikai hírszerző szervek novemberben dossziét nyitottak a fiatalemberről, nem gyűlt össze róla annyi terhelő adat, amelynek alapján felkerülhetett volna a repüléstől eltiltott utasok listájára.
 
Napolitano egyúttal igyekezett megnyugtatni a tévénézőket afelől, hogy a légiközlekedés biztonságos. Robert Gibbs fehér házi szóvivő az ABC-nek elmondta, hogy Obama elrendelte a terroristagyanús személyek kiszűrését és a robbanóanyagok repülőgépekre történő feljuttatását megakadályozni hivatott - évek óta érvényben lévő - biztonsági eljárások felülvizsgálatát. Az amerikai hatóságok erre vonatkozó "megfigyelési listáin" mintegy 550 ezer név szerepel, mellékletein pedig a gyanús személyek besorolása valamely veszélyességi fokozatba. Eddig mintegy négyezer embernek tiltották meg, hogy az Egyesült Államokba repüljön, további 13 ezret pedig szigorú motozásnak kell alávetni, ha Amerikába tartó repülőgépre szeretne felszállni - tette hozzá.

 

OLDALTÖRÉS: Nem kapott brit vízumot a merénylőjelölt


Nem kapott brit vízumot a merénylőjelölt


Nem kapott brit vízumot a merénylőjelölt


Nem kapott brit vízumot a merénylőjelölt

A brit hatóságok az év elején megtagadták a tartózkodási vízumot attól a nigériai férfitől, aki a minap merényletet kísérelt meg egy amerikai utasszállító repülőgép ellen. A The Sunday Times brit kormányforrásokat idézve azt írta: Umar Farouk Abdulmutallab - aki korábban egy tekintélyes londoni egyetem tanult - ismét diákvízumért folyamodott, de ezúttal egy olyan oktatási intézményt jelölt meg, amelyet a brit hatóságok nem ismernek el.

A vezető vasárnapi brit lap értesülése szerint Abdulmutallab "feltűnt az MI5 (a brit elhárítás) radarernyőjén is", de nem tartották olyan veszélyesnek, hogy megfigyelés alá vonják. A gazdag bankárcsaládból származó nigériai merénylőjelölt előzőleg az egyik legpatinásabb londoni egyetem, a University College London (UCL) hallgatója volt.

Az egyetem megerősítette, hogy 2005 szeptembere és 2008 júniusa között volt egy ilyen nevű diákja; az illető vegyipari  gépészmérnöki diplomát szerzett. A gyanúsított - az amerikai hatóságok feltételezése szerint - megpróbálta felrobbantani a Delta-Northwest légitársaság egyik Airbus A330-as utasszállító repülőgépét, amely Amszterdamban szállt fel, és Detroitba tartott. Abdulmutallabot - aki a merényletkísérlet során súlyos égési sérüléseket szenvedett - az utasok, valamint a személyzet tagjai legyűrték, miután észrevették, hogy valamit meggyújtott.


A The Sunday Telegraph - a legnagyobb vasárnapi brit konzervatív lap - forrásai szerint Abdulmutallab Londonban került kapcsolatba az iszlám radikálisabb irányzatával. Miután diplomát szerzett a UCL-en, Londonból valószínűleg Jemenbe utazott, ahol "még inkább radikalizálódott", és állítólag valamilyen kiképzést is kapott, amelynek alapján a hétvégén meghiúsult merényletet megkísérelte - írta a lap.

A The Sunday Telegraph úgy tudja: Abdulmutallab a londoni diplomázással egy időben, tavaly június 16-án kapott amerikai beutazó vízumot, amely 2010 júniusáig volt érvényes. Vízumkérelmében amerikai látogatásának okát azzal indokolta, hogy "vallási ceremónián" kíván részt venni. A Scotland Yard szakértői a hétvégén átkutatták azt a lakást, amelyben a rendőrségi adatok szerint Abdulmutallab londoni egyetemi tanulmányai idején lakott. 

Az alagsori lakás az egyetemtől nem messze, London középnyugati részén, a Regent's Park közelében van. A városrész a világ egyik legdrágább lakónegyede; abban a házban, amelyben Abdulmutallab is lakott, 1,5-2,5 millió font (450-750 millió forint) közötti árakon kínálnak lakásokat.

A BBC vasárnapi értesülése szerint Abdulmutallab ugyanazt a robbanószert alkalmazta, amellyel az azóta életfogytiglani börtönre ítélt brit merénylőjelölt, Richard Reid 2001 decemberében megpróbált felrobbantani egy Párizsból Amerikába tartó repülőgépet. Reid a cipőjébe rejtette a robbanóanyagot; azóta a repülőtéri biztonsági ellenőrzés része az utasok cipőjének külön átvizsgálása.

A legnagyobb brit repülőterek a hétvégétől megszigorították az Egyesült Államokba induló utasok biztonsági ellenőrzését. Az első számú brit repülőtér-üzemeltető cég, a BAA légikikötőinek honlapjain azonos tartalmú felhívás olvasható, amely figyelmezteti az Amerikába tartókat, hogy fokozott ellenőrzésre számítsanak, és számoljanak azzal is, hogy "ez időt vesz igénybe". A repülőterek kérik, hogy az utasoknak minél kevesebb kézipoggyászuk legyen. 

A British Airways légitársaság, amely naponta több tucatnyi amerikai járatot üzemeltet, külön is felhívta a londoni Heathrow, Gatwick és City repülőterekről az Egyesült Államokba induló utasainak figyelmét arra, hogy az amerikai hatóságokkal egyeztetett döntés alapján csak egyetlen kézicsomagot vihetnek fel a fedélzetre.

A BA közölte azt is, hogy az amerikai járatok utasterébe felvitt, becsomagolt tárgyakat  - például ajándékokat - a biztonsági ellenőrzés során ezentúl minden esetben ki kell csomagolni. A cég ezért azt javasolja, hogy az ilyen tárgyakat az utasok adják fel a gépek csomagterébe. Mindez csak az amerikai járatok utasait érinti.

A brit sajtónak több utas arról számolt be, hogy egyes légitársaságok Amerikába tartó járatain nem működik a fedélzeti szórakoztatórendszer. Ennek része ugyanis az a térképes grafika, amely folyamatosan mutatja, hogy a repülőgép éppen hol jár, és a hatóságok valószínűleg attól tartanak, hogy ez is segítheti az esetleges merénylőket.

 

OLDALTÖRÉS: Vádat emeltek a Delta-Northwest légi járat merénylője ellen


Vádat emeltek a Delta-Northwest légi járat merénylője ellen


Vádat emeltek a Delta-Northwest légi járat merénylője ellen


Vádat emeltek a Delta-Northwest légi járat merénylője ellen

 Vádat emeltek szombaton az amerikai hatóságok az ellen a nigériai férfi ellen, aki pénteken kísérletet tett az amerikai Delta-Northwest légitársaság  egyik utasszállító repülőgépének a felrobbantására. A 23 éves Umar Abdul Farouk Abdulmutallab az Amszterdamból Detroitba tartó Airbus A330-as típusú gépen nem sokkal a landolás előtt kiment a mosdóba, majd miután visszatért a helyére gyomorfájásra hivatkozva egy takaróba burkolta magát. Az utasok ezt követően hallottak egy szokatlan zajt, és látták, amint füst száll fel a nigériai üléséről. Legelőször egy holland férfi vetette magát a merénylőre, majd többen is segítségére siettek a személyzet tagjai és az utasok közül.
 
A vizsgálat megállapítása szerint a nigériai pentaeritrit-tetranitrátot (PETN), akart a robbantáshoz használni. Ez a salétromsavészter, amelyet széles körben használnak az iparban és a hadászatban, nagy robbanóerejű. Tiszta állapotban fehér, kristályos, viszonylag könnyen tárolható, ugyanakkor ez az egyik legbrizánsabb (zúzó hatású)  használatban lévő robbanóanyag. Többnyire detonátorokban (szekunder töltet), plasztifikált robbanószerekben (például Semtex), kis kaliberű lőszerekben és robbantó zsinórokban alkalmazzák.

Két éve tudták a Delta-Northwest merénylőjéről, hogy terrorista kapcsolatai vannak


 Legalább két éve tudták a Delta-Northwest légi járat merénylőjéről, hogy terrorista kapcsolatai lehetnek. Egy nevének elhallgatását kérő illetékes elmondta, hogy a gyanúsított, Umar Abdul Farouk Abdulmutallab - aki egyes források szerint egy ismert nigériai exbankár fia - szerepelt a terroristákkal vagy terrorszervezetekkel való kapcsolattartással gyanúsított személyek listáján. 

Az amerikai terrorelhárító központ által nyilvántartott listán mintegy 550 ezer név szerepel, de nem mindegyiknek tilos repülőgépre szállni. Abdulmutallab ez utóbbiak között szerepelt. Peter King republikánus képviselő, a képviselőház belbiztonsági bizottságának tagja elmondta, hogy a Nigériából Amszterdamba, illetve Amszterdamból Chicagóba tartó járatokon nem voltak fegyveres biztonsági őrök. Abdulmutallabot egyik repülőterén sem vetették alá teljes testre kiterjedő átvilágításnak. 

Bennie Thompson demokrata párti képviselő, a belbiztonsági bizottság elnöke szerint a gyanúsítottak Amszterdamban újabb átvilágításnak kellett volna alávetni. Thompson és mások szerint az amszterdami repülőtér biztonságosnak számít.

Médiaértesülések szerint a férfi egyfajta robbanópor és folyadék elegyét próbálta használni, amelyet röntgennel nem lehet kimutatni.

Egy nevének elhallgatását kérő amerikai biztonsági illetékes a CBS televíziónak azt mondta, hogy a gyanúsított fecskendővel folyékony vegyi anyagot fecskendezett be a combja felső részéhez rögzített tartóban lévő porba. Hasonló technikát még korábban nem láttak az illetékes szerint. Egy terrorelhárító egységnél dolgozó francia robbantási szakértő ugyanakkor meglepetését fejezte ki: "Hiányzik az elengedhetetlen detonátor, amely minden pirotechnikai eljárásnál szükséges a robbanás előidézéséhez". "Ha lett volna detonátor, bármilyen kicsi, a gyanúsított súlyosan megégett volna" - mondta, hozzátéve, hogy komplett pirotechnikai felszereléssel igen nehéz átjutni a biztonsági ellenőrzésen.
 
A 253-as járat utasai pénteken elmondták: nagy zajt és erős fényt láttak, mielőtt a lángok felcsaptak az utastérben.

Douglas R. Laird, a Northwest Airlines volt biztonsági igazgatója szerint amíg az utasok ellenőrzésében a röntgent nem váltja fel a CT, addig a veszélyt nem lehet elhárítani. A CT alkalmazása vitatott, mivel a készülék sugarai gyakorlatilag teljesen levetkőztetve mutatja az ellenőrzött személyt a képernyőn, három dimenzióban. Míg a röntgenberendezés ára 50 ezer dollár alatt van, a CT-é több mint egymillió dollár - tette hozzá Laird.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!